Jävla TV4 Sport...


I dag hade jag sett fram emot att åka till Mölndal för att se HV - Frölunda. Men det blev tråkigt nog inte så. Eftersom matchen visas på TV så väljer de flesta att stanna hemma och se den i soffan. Roligt för de som har TV4 Sport, men jag är inte en av dem. Förväntar mig därför en matchrapport av någon av mina kära bloggläsare...

På måndag är det förresten bara två veckor kvar till den riktiga premiären. Jag längtar, men fattar inte var tiden har tagit vägen. Det känns som alldeles nyss jag stod och hoppade i Cloetta Center den 18 april. Nu är det över fyra månader sen.

Barndomsminnen

Jag kom av en slump att tänka på vad många favoritspelare i HV jag haft genom mitt korta liv. Pelle Gustafsson, Anders Huusko, Per-Åge Skröder, Mika Niskanen, Johan Halvardsson, Johan Davidsson, med flera.

När jag var runt 11 år så var min största idol Stefan Liv. Min absolut första matchtröja jag köpte var en Liv-tröja. Jag var så stolt över den att jag till och med sov i den ett par gånger. Jag skickade dessutom ett grattiskort, med tillhörande brev, till Stefan en gång när han fyllde år. Herregud. Jag vet inte om han fick det (hoppas inte), men tanken var ju god av en elvaåring.

Min högsta önskan var att få åka till Jönköping och träffa HV. När andra drömde om att få träffa Britney Spears, Michael Jackson och så vidare, så drömde jag om att få träffa Liv, Davidsson och co.

Numera har jag ingen stor favorit. När någon ber mig nämna en favoritspelare slutar det med att jag räknar upp halva laget. Men Petrasek ligger varmast om hjärtat.


Stefan Liv den 19 april 2008, dagen efter guldet.
Stefan Liv, en bild jag fotade dagen efter guldet.

Betydelselösa träningsmatcher...

Igår var jag på den kortaste bortaresa jag någonsin har varit. Den var ca. en kvart lång. HV71 spelade match mot silverlaget Linköping i Norrahammar, ett litet ställe utanför Jönköping. Det var ungefär 1 000 personer där och tittade. HV förlorade med 3-2 och två spelare blev skadade. En väldigt dålig dag med andra ord.

Det var inte mycket bättre i söndags när det var "HV-dag" i Kinnarps Arena. Det blev inte en lika stor succé som förra året och HV förlorade även den matchen. Vi har sorgligt nog blivit vana vid förlust på försäsongen. Men för omväxlings skull så vann HV i fredags när de spelade mot TPS Åbo. Jukka Voutilainen, som dagen innan erkänt att han var lite skadad och inte ens visste om han skulle spela, gjorde ett mål och en assist.

Eftersom det går dåligt för HV på försäsongen så tycker jag att vi bestämmer att träningsmatcher är betydelselösa.

Träningsmatch mot Linköping i Smedjehov, Norrahammar.
Finalrepris! Fotograf: Daniel Gustafsson

I morgon

Jag längtar till i morgon:

HV-dagen den 24 augusti i Kinnarps Arena.

Nu är det igång!

I går såg jag den första matchen för den här säsongen. HV förlorade med 5-3. Jag kunde inte låta bli att bli besviken, trots att det bara var en träningsmatch.

Besvikelsen kan dock inte jämföras med hur det hade känts om HV förlorat mot ett svenskt lag. Jag har svårt att känna samma känsla när de möter finnar, ryssar eller vilket lag som helst som inte spelar i Sverige. Jag möter utan tvekan hellre ett tråkigt lag som Södertälje än Helsingfors.

Åter till matchen. Jag blev hundra kronor fattigare när Melin missade en straff. Satsa aldrig med hjärtat i dumma vad! Speciellt inte när lagets straffspecialist, Jukka Voutilainen, sitter på läktaren istället för att vara på isen. Jukka var för övrigt grymt sugen på att slå straffen själv.

Nu är det nedsläpp i kvällens match! Mina planer på att vara där gick dock i kras.

Dagen före dagen

Imorgon ska jag göra något jag inte har gjort på fyra månader. Jag ska se HV71 spela en match.


5.17 in i förlängningen i guldmatchen den 18 april 2008.
Sist jag såg HV spela en match slutade det såhär.
Jag tror att Lars Andersson har tagit bilden.


Jag är lika förväntansfull som jag brukade vara dagen före julafton för ungefär tio år sedan. Det ska bli så kul! Ett plus är att matchen spelas i Skövde, vilket inte är allt för långt härifrån. Skönt att slippa åka genom halva landet för en träningsmatch.

Förhoppningsvis betyder det också att en hel del HV-supportrar är på plats.


Voutilainen om Laine:

Teemu Laine i den finska landslagströjan.

Det nyförvärvet jag är gladast över det här året är finnen Teemu Laine. Jag vet visserligen i stort sett ingenting om honom, men jag har hört att han är som en blandning av Jämtin och Ledin. Det kan behövas eftersom båda två sorgligt nog har lämnat HV.

En av mina vänner passade på att fråga landsmannen Jukka Voutilainen om Laine när de träffades i somras. Jukka sa att Laine är en bra kille som han känner sedan innan. Sen sa han också (på ett ungefär): - It's the Laine way or the high way...

Det ska bli spännande att se om Jukka har rätt. För övrigt har Laine redan gjort sitt första mål i HV. I den första träningsmatchen gjorde han det tredje målet. Det är alltid roligare när nyförvärven gör poäng på försäsongen än de gamla spelarna som man redan vet var man har.

Såhär slutar det!

Vissa har redan tippat den slutgiltiga tabellen av den kommande säsongen. Såhär tror jag:

 1.  Linköping
 2. Frölunda
 3. HV71
 4. Färjestad
 5. MODO
 6. Djurgården
 7. Timrå
 8. Södertälje
 9. Skellefteå
 10. Luleå
 11. Brynäs
 12. Rögle ...kommer bli den sämsta tolvan på länge.

Jag tippar efter känsla den här gången då jag är osäker på hur lagen värvat. Jag var säker på det mesta förutom tredjeplatsen som stod mellan HV och Färjestad. Hjärtat fick som vanligt styra
så jag satte HV där. Det gör för övrigt ont att sätta ett annat lag på förstaplatsen.

Nu vill jag se fler tips! Är det någon som tippar Rögle annat än tvärsist?


Smakar det så kostar det

Är det någon mer än jag som är nyfiken på vad det är för tjeck som, enligt silverlaget Linköping, är värd 4,8 miljoner kronor?

Att lönerna inom ishockeyn är skrämmande kan man ju diskutera. Däremot tycker jag att Linköping gör helt rätt som betalar Jan Hlavac den lönen. Uppenbarligen så har de råd att spendera så mycket pengar på en enda spelare, och då är det i min värld självklart att de gör det. Jag var inne på samma bana när HV värvade Jan Hrdina för två år sedan.

Det utbröt ju total kalabalik i Sverige när det ryktades om att Hrdina tjänade 400 000 kronor i månaden (hälften av Hlavacs månadslön). Men med facit i hand kan jag utan tvekan skriva under på att Hrdina var värd varenda öre.

Säsong 07/08 är ett minne blott...

Förra veckan hade HV sin första isträning och då startade officiellt den nya säsongen. Jag var förstås där. Voutilainen var först ut, men mycket mer än så la jag inte märke till. Allt var som vanligt.

Jag var inte alls lika taggad som jag var när jag satt där förra säsongen. Jag satt mest och tänkte "sist jag såg dem på isen var med guldmedaljer runt halsen...", och så vidare.

HV har dessutom redan hunnit spela tre träningsmatcher. De vann en och förlorade två. Alla tre spelades i Finland så jag har inte sett någon av dem (jag var i Finland en vecka för tidigt, oerhört dålig tajming). Jag har knappt hunnit fatta att det faktiskt spelas matcher, min hjärna är fortfarande inställd på sommar. Den första matchen glömde jag till och med bort.

Hade det varit år 2007 nu så hade jag definitivt inte glömt bort en match, trots att det endast är meningslösa träningsmatcher det handlar om. Men det är nog dags för mig att lägga förra säsongen till historien och se framåt. Även fast det känns sorgligt.

Det första ispasset inför säsong 2008/2009, den 4 augusti 2008.
Ispass nr.1 den 4 augusti. Fotograf: Daniel Gustafsson

Har ni hittat hit?

Från och med nu så är detta HV71-bloggens nya adress. Jag tror och hoppas att ni tycker att flytten är lika rolig som jag och att alla gamla läsare följt med hit.

I sommar har det varit tyst i bloggen. Jag har inte haft någon energi för att blogga och inte orkat tänka på sporten ishockey över huvud taget. Efter att HV71 vann SM-guld i våras var det som att all luft gick ur mig. Sakta men säkert börjar dock längtan efter hockey komma krypandes, även om jag inte är riktigt på topp ännu.

Hur som helst, nu har bloggen en "egen" adress, en snygg design som fantastiskt duktiga Mimmi har fixat, samt underbara bilder som Daniel Gustafsson varit snäll och låtit mig låna.

Hoppas att ni har hittat hit!

Underbara minnen från guldnatten i april 2008.

Minnen! Fotograf: Daniel Gustafsson

RSS 2.0