Semifinalmotståndarna klara

Det blev sämsta tänkbara scenario. Linköping och Skellefteå gick vidare till semifinal och HV får därmed möta Skellefteå. Det känns tråkigt för oss supportrar som brukar åka på bortamatcher eftersom det är typ 110 mil upp till Skellefteå härifrån. Som ni förstår är det inte aktuellt att åka så långt en vanlig torsdag. Samtidigt är naturligtvis det viktigaste av allt att HV är i semifinal. Jag ser fram emot kommande veckor.

Det är dessutom alltid kul att se när Färjestad misslyckas, inte minst med tanke på att de vann över HV i finalen förra året. Bra jobbat, Skellefteå!


Ikväll avgörs det!

Om några timmar vet vi säkert vilket lag som blir HV:s motståndare i semifinalen. Som jag skrivit tidigare hoppas jag att det blir Frölunda eller Färjestad eftersom det är så förbannat långt till Skellefteå. Halva nöjet med slutspelet är ju alla de roliga resorna till bortamatcherna. Därför hoppas jag alltså att antingen Frölunda och Skellefteå går vidare, vilket betyder att HV får möta Frölunda, eller att Linköping och Färjestad går vidare, så att HV får möta Färjestad. Jag tror faktiskt på det senare alternativet.

Det blir en spännande kväll och det känns helt fantastiskt att få sitta hemma och njuta av dramatiken utan att vara inblandad. Inte behöva vara nervös, illamående och må allmänt dåligt som man som supporter gör vid sådana här avgörande matcher.


Utklassningen av Timrå

Det är bara två dagar kvar innan semifinalerna drar igång, men innan vi går vidare måste jag säga några avslutande ord om kvartsfinalserien. Alla fem matcher såg i princip likadana ut. HV ägde spelet medans Timrå satsade allt på att försvara sig, vilket inte fungerade i längden. Att de gjorde två mål i fem mot fem på fem matcher säger väl allt? Förra året var Timrå tuffa och jobbiga att möta, men det var de inte i år.

Som vanligt tycker många att överskattade Timrå varit "helt fantastiska" och "verkligen pressat HV". Och ja, det har varit målmässigt jämna matcher. Men vinner man med 4-1 i matcher är det inget annat än utklassning. Janne Karlsson summerade det bäst på presskonferensen: "Stor respekt för Timrå och hur de genomför matchserien, men samtidigt var vi rätt överlägsna, kyliga och släppte bara in två mål i fem mot fem på fem matcher".

HV blev, precis som i förra årets slutspel, bättre och bättre för varje match. Jag är övertygad om att de kommer ta det till en annan nivå i semifinalen, där de förhoppningsvis får möta ett lag som spelar lite mer offensivt.

För tredje året i rad så önskar jag Timrå en trevlig sommar.

Den eviga väntan

HV har i och med sitt avancemang till semifinalen några matchfria dagar. Det är skönt att slippa vara ett nervvrak, men samtidigt tråkigt att gå runt och vänta. Jag vill helst att allt ska avgöras nu på en gång.

Idag kan det bli klart vilket lag som HV får möta i semifinalen. Det kan antingen bli Frölunda, Färjestad eller Skellefteå. Jag tror att HV har en mycket bra chans mot alla dessa lag, men på grund av avståndet hoppas jag att det blir något av de två förstnämnda lagen. Helst av allt Frölunda. Det vore dessutom fantastiskt roligt att se Linköping åka ut i ännu en kvartsfinal. Men å andra sidan vore det kul att möta dem i en final, så jag vet inte.

Frågan är vilken av matcherna jag ska välja att kolla på. Även fast jag sett en match i kvartsfinalserien mellan Linköping-Frölunda så känns nog den mest lockande ändå.
Vilken match väljer ni?


Kvartsfinal 4 och 5

Livet är underbart i Jönköping just nu. HV vann sina båda hemmamatcher den här veckan och gick vidare till semifinal efter 4-1 i matcher mot Timrå. Det hade i och för sig varit kul att åka upp till Timrå imorgon, men fan vad glad jag är att HV avgjorde det här så fort som möjligt. Jag tänkte summera hela matchserien i ett senare inlägg. Först några ord om de två senaste matcherna, kvartsfinal 4 och 5.

I onsdags vann HV med 2-0. Det var en stabil laginsats, ingen världsklass direkt men de spelade bra. Det kändes aldrig som att Timrå var nära, även om det "bara" blev seger med två mål. Sveriges bästa målvakt, Stefan Liv, höll nollan och blev historisk med flest hållna nollor i slutspelssammanhang. Sen tidigare har han rekordet i antalet hållna nollor i grundserien. Dock hände även något tråkigt. Per Ledin skadade knät och kommer vara borta resten av säsongen. Sjukt tråkigt för både Per, resten av laget och publiken.

Igår var det dags för kvartsfinal 5. HV hade ett stort övertag i framför allt den första perioden och borde ha gjort minst tre mål där. Ändå stod det 1-1 när det blev paus. HV gjorde 2-1 i andra perioden och med typ tio minuter kvar av matchen kvitterade Timrå helt oförtjänt. Då bestämde sig HV för att punktera matchen och gjorde både 3-2 och 4-2. Det är så typiskt HV. De är det bästa laget matchen igenom, men väntar till sista minuterna innan de bestämmer sig att "nu är det dags". Och så går de bara in och avgör. Det är så vinnare gör.

Boxplay har fungerat mycket bättre i båda dessa matcher och försvarsspelet har överlag varit bra. Det enda som varit mindre bra är powerplay, men eftersom vi förhoppningsvis har minst åtta matcher kvar den här säsongen så hinner det nog ordna upp sig.


Semifinal!

HV71 är i semifinal. Timrå blev utslagna av HV för tredje året i rad. Så jävla härligt. Återkommer lite senare.

Kom igen HV!

Ikväll är det kvartsfinal 4 och HV spelar hemma både idag och på fredag. Jag tror och hoppas att HV avgör den här kvartsfinalserien så att vi kan börja ladda inför semifinalen. Jag orkar inte med Timrå. Jag är trött på allt gnäll och trött på att Timrå tror att de är bättre än vad de egentligen är. I och för sig hade de inte några som helst klagomål på domaren efter att de vann. Vilken skräll att det bara gnälls när de förlorar.

Förra året inför den fjärde kvartsfinalen ledde Timrå med 2-1 i matcher. Idag är det HV som leder matchserien och har som sagt chans att avgöra det här på fredag. Läget ser alltså bra ut trots förlusten i måndags. Igår kväll var vi i Kinnarps och satte upp lite flaggor på sittplats inför kvällens match. Det blir ett litet, enkelt men fint tifo. Hoppas att stämningen på både stå- och sittplats är lika bra som i lördags, helst ännu bättre förstås.

Vi ska vinna, så är det bara.

Förlust i kvartsfinal 3

HV förlorade kvartsfinal 3 uppe i Timrå. De började matchen hyfsat, men efter ett antal hjärnsläpp så stod det helt plötsligt 3-0 till Timrå efter den första perioden. Alla målen gjordes, som vanligt, i powerplay. I början av den andra perioden gjorde Timrå dessutom 4-0 (Timrås första och enda mål i fem mot fem, grattis!). Det kändes ganska avgjort redan då, vilket Timrå antagligen också trodde, men HV hämtade upp till 4-3. Precis när det började bli spännande igen tog dock Voutilainen ännu en idiotutvisning och så var matchen avgjord. Timrå gjorde sen 6-3 i öppen kasse.

Spelar man så fruktansvärt dåligt boxplay som HV gjort i de senaste matcherna så håller det inte att ta så mycket utvisningar som de gör. Timrå gör det självklart bra, men det finns inget lag som är så bra att de ska ligga på 53% i powerplay. Det är HV som är för dåliga i boxplay helt enkelt. I fem mot fem är det ingen tvekan om vilket lag som är det bästa laget.

Sammanfattningsvis, starkt av HV att komma tillbaka i matchen efter det stora underläget. De visade ännu en gång att de aldrig ger upp. Samtidigt är det bara segrarna som räknas i slutspelet och nu står det 2-1 i matcher.

Mikko Luoma

Veckans bästa rykte har ni här. Några ord om kvartsfinal 3 lite senare.


Kvartsfinal 3

Jag är lycklig. Det är slutspel, HV leder med 2-0 i matcher och ikväll är det kvartsfinal 3. Hade gärna åkt upp till Timrå idag, men intresset för att åka upp var svalt hos övriga och det verkar vara kasst väder uppåt i landet. Får se matchen på TV istället.

Jag är inte ens nervös idag. HV har två raka vinster och har råd att förlora en match, till skillnad från Timrå som borde känna en enorm press just nu. Jag skulle inte vilja vara i deras sits. Det känns bra att veta att även om HV förlorar idag har de fortfarande ett stort övertag. Dock vill jag naturligtvis ha den här kvartsfinalen avklarad så fort som möjligt, så förhoppningsvis fortsätter HV på den inslagna vägen.

Det blev som vanligt stor kalabalik efter HV:s seger i torsdags. Det var domarens fel hit och dit. Jag vet att jag tjatar om detta, men jag kan inte låta bli att bli irriterad. Jag tycker att det är sjukt tråkigt, för det förstör lite av glädjen efter en härlig vinst. Visst, vissa situationer kanske borde bedömts annorlunda. Men HV vann matchen för att de var BÄST. Det var inte domarens förtjänst. Timrå ska vara glada att de över huvud taget fick till en förlängning.

Från och med nu tycker jag att vi skiter i domaren och spelar hockey.

Beech, dagens hjälte!

Jag älskar Kris Beech! Skiter totalt i att han bara gjort fyra mål den här säsongen - det är de viktiga målen som räknas. Idag avgjorde han för HV i förlängning och nu står det 2-0 i kvartsfinalserien. Så jävla skönt. Nu kan man slappna av till nästa match och bara njuta av livet. Tack, HV.

Båda matcherna som spelats har gått till förlängning, men HV borde precis som i torsdags ha avgjort matchen tidigare idag. Det är de som sköter spelet i den här kvartsfinalserien. Medans HV anfaller och vill vinna, försvarar sig Timrå och gör sina mål i powerplay. HV:s powerplay har däremot inte varit bra på senaste tiden. Inte ens idag när de fick spela fem minuter i numerärt överläge gjorde de mål. Men som sagt, så länge de vinner får de spela hur uselt powerplay de vill.

För övrigt undrar jag om det är någon som är förvånad över att Timrå inte är nöjd med domsluten i dagens match heller?

1-0 i matcher

HV vann den första matchen i kvartsfinalserien i förlängning. De gjorde en bra match och vann skotten med 36-21. Det finns förstås fortfarande saker som kan bli bättre, exempelvis boxplay, men så länge HV vinner så skiter jag i vilket. Segrarna är det ända som räknas. I det stora hela är jag nöjd med prestationen och de förtjänade att vinna. Timrå var ovanligt bleka för att ha hemmaplan.

Timrå skyller i vanlig ordning på domaren. Gör de alltid det när de förlorar eller är det bara mot HV? Samma visa i slutspelet förra året. Kul att det laget som skyller på domaren är de som gjorde båda sina mål i powerplay. De passar dessutom på att göra bort sig ännu mer genom att gråta ut över HV:s "filmningar", och Daniel Corso (var han ens på isen i torsdags?) ska tydligen sänka både Thörnberg och Ledin. Precis som förra året väljer HV att koncentrera sig på spelet istället för att snacka.

I eftermiddag är det dags för kvartsfinal 2!

Nu kör vi!

Ikväll är det dags! "Tidernas slutspel", som det kallas, startar. Som vanligt undrar man var hela säsongen tog vägen - det var ju nyss premiär. Men jag är redo och laddad för slutspelet. Från och med nu är allt annat än hockey oviktigt. Samtidigt som det är det bästa i världen så är det också några jobbiga veckor man har framför sig, där man kommer vara både grinig, stressad och nervös.

Befinner mig redan i Norrland för att se matchen på plats i ikväll. Jag hoppas att de trevliga matchvärdarna från förra året är kvar och att de säljer den hembakta kakan som vi åt i varje paus, annars blir jag besviken. På själva matchen har jag inte så höga förväntningar. HV brukar aldrig, eller i alla fall sällan, vinna första matchen i en slutspelsserie. Däremot skulle det såklart vara skönt om de för en gångs skull gjorde det.

NU KÖR VI!

Mitt tips

Leif Boork, så kallad hockeyexpert i Canal+ och Expressen, har hela säsongen tippat att HV vinner SM-guld 2010. Han stod fast vid det även i söndags när HV hade valt Timrå som kvartsfinalmotståndare. I gårdagens Expressen däremot, tippade han helt plötsligt att Timrå skulle gå vidare till semifinal med 4-1 i matcher. Man kan ju undra varför han frivilligt skämmer ut sig genom att säga emot sig själv. Antingen är han dum i huvudet eller så stod det fel. Tror mest på det förstnämna faktiskt.

När vi ändå pratar om att tippa så tänkte jag säga vad jag tror om de andra kvartsfinalerna.
Djurgården - Brynäs: Jag tror att Djurgården får det relativt lätt mot Brynäs. Brynäs har en tendens att tro att de är lite bättre än vad de är, men det går inte jag på. Brynäs vinner max två matcher.
Linköping - Frölunda: Jag har sagt att HV och Linköping möts i final hela säsongen och det tror jag fortfarande. Frölunda är lite luriga eftersom de inte fått ut maximalt av sitt lag ännu, men Linköping kommer lägga in en extra växel nu och vinner.
Skellefteå - Färjestad: Färjestad vinner. Jag kanske underskattar Skellefteå, men jag har tyvärr alldeles för dåliga erfarenheter från att möta Färjestad i slutspel (bortsett från 2004). Jag skulle inte vilja vara i Skellefteås sits. Oavsett hur det gått för Färjestad i serien är de ALLTID bra i slutspelet.

Kvartsfinal 2010

Det blev som väntat Timrå som HV möter i kvartsfinal den här säsongen. Det känns roligt, det har ju blivit lite av en tradition att slå ut Timrå ur slutspelet. Förra året blev det en tuff, rolig och spännande matchserie där HV gick vidare till semi efter en sjunde och avgörande kvartsfinal. Timrå ledde faktiskt med 3-1 i matcher, men HV vände på matchserien efter bland annat en dramatisk match uppe i Timrå där Mikko Lehtonens skridskoskena gick sönder och HV avgjorde i sudden.

Annat minnesvärt från förra året är de roliga resorna till Timrå, Challes utspel och Timrås brist på ödmjukhet som fortfarande verkar vara ett problem. Konstigt att de inte lärt sig av sina misstag eftersom de redan börjat bli kaxiga - innan första matchen ens har spelats.

Jag tror att det kommer bli en jämn kvartsfinalserie det här året också, men inte fullt lika jämn som förra året. HV vinner nog med 4-2 i matcher. Timrå har, enligt mig, ett sämre lag än vad de hade förra året och även om de har en bra form för tillfället så har de faktiskt gjort en ganska medioker säsong.

Timrå eller Frölunda?

Klockan 19.00 i Canal+ ikväll kommer lagen att välja sina kvartsfinalmotståndare. HV kommer välja först och har då åttan och sjuan i tabellen, Timrå och Frölunda, att välja på. För det första måste jag, som jag sagt varje år, säga att det är dåligt att ettan inte får välja vilket lag de vill av de övriga. Det kan ju vara så att de två sämst placerade lagen är två lag som passar seriesegraren illa, och då är det ju knappast någon fördel att få komma etta. Det borde ändras snarast.

Men tillbaka till Timrå och Frölunda. Det finns för- och nackdelar med båda lagen. HV har slagit ut Timrå ur slutspelet två säsonger i rad, både 2008 och 2009. Båda gångerna har det varit tuffa serier och förra året blev det till och med en sjunde och avgörande kvartsfinal. Det här året har HV haft det ganska svårt för Timrå. Dessutom verkar de vara inne i en bra trend just nu. Starkt av dem att ta sig förbi både MODO och Luleå och ta den sista slutspelsplatsen.

Frölunda har å andra sidan bara vunnit en match mot HV i grundserien och dessutom är det bara 15 mil till Göteborg. Matcherna skulle bli roligare mot Frölunda med tanke på avståndet. Men Frölunda har om man jämför med Timrå, betydligt mer spetskompetens i laget och får de ihop det kan de bli farliga. De känns som ett mer osäkert val och därför tror jag att HV väljer Timrå ännu en gång.

SERIESEGRARE!

HV vann i förlängning igår och blev därmed seriesegrare. Det var en sjukt spännande match och det var nervöst in i det sista då Linköping tog ut Norrena för att få in ett avgörande mål. Det kändes precis som en slutspelsmatch och nu längtar jag om möjligt ännu mer till torsdag när det drar igång på riktigt.

Det var skönt att se att HV spelade så pass bra när det väl gällde, precis som de brukar göra. Nu behöver vi inte vara oroliga längre. Extrapoängen i förlängningen var egentligen meningslös för HV eftersom det räckte med en poäng för att säkra seriesegern, men det kändes jäkligt bra att ta den och peta ner Linköping, den eviga tvåan, till tredjeplatsen eftersom Djurgården vann.

Jag är stolt och lycklig över att HV ännu en gång är seriesegrare. De ledde serien i 50 av 55 omgångar och förtjänade verkligen förstaplatsen.

Vi är bäst, och det vet vi om!


Seriefinal i Linköping

Det finns hur mycket som helst jag skulle vilja skriva om idag, till exempel Per Gustafssons oväntade comeback i torsdags eller om HV:s härliga vändning mot Färjestad. Men idag är det bara en sak som gäller - att vinna dagens seriefinal mot Linköping. Helt sjukt att den sista omgången blir så avgörande och att det är just dessa lag som möts. HV har två poäng mer än Linköping, så det räcker alltså med en poäng, men det känns ändå inte som någon fördel. Det kan gå hur som helst. HV har lett serien i stort sett hela säsongen, bortsett från typ 4 omgångar, så det vore jäkligt bittert om de förlorade den sista matchen.

Det finns många fördelar att vinna serien. Man får välja motståndare först, man får en extra hemmamatch oavsett vilket lag man möter i slutspelet och man får en miljon kronor. Alla dessa saker är viktiga, men största anledningen till att jag verkligen hoppas att HV tar hem det idag är för att jag vill vinna. JAG VILL VINNA.

Nu hämtar vi hem seriesegern och miljonen!


5 mars 2010

Jag har inte haft ett sånt här långt blogguppehåll sen jag startade bloggen för tre år sen, men det har varit rätt skönt. Det har dock hänt en del sen senast.

Det har blivit ett nytt år. Jag har varit i Karlstad, Göteborg och Södertälje, och säkert i någon mer stad som jag inte kommer på just nu. Johan Davidsson och Jukka Voutilainen har skrivit på för fem respektive fyra år till i HV. Björn Melin har beslutat sig för att lämna HV efter säsongen. Stefan Liv har blivit uttagen till OS. Det har varit ett långt OS-uppehåll. Linköping har tagit ifrån HV serieledningen. HV har tagit tillbaka serieledningen. Petrasek har slagit elitserierekord i antalet poäng för backar. Och mycket, mycket mer.

Nu är det bara fyra matcher kvar innan slutspelet. Det återstår att se hur mycket det kommer skrivas här i bloggen, men antagligen kommer det kännas roligare att skriva under slutspelet.

RSS 2.0