Dubbla SM-guld till HV?

Som ni säkert vet är det inte "bara" HV71:s A-lag som är i SM-final. Även J20-laget har lyckats ta sig så långt. Först slog de ut Frölunda i kvartsfinalen och därefter Luleå i semin. I finalen möter de Brynäs i bäst av tre matcher, vilket jag för övrigt tycker är alldeles för få matcher. Ju längre matchserie man har, desto mer säker kan man enligt mig vara på att det bästa laget vinner. Det borde åtminstone avgöras i bäst av fem.

Jag var hur som helst i Kinnarps Arena och tittade på den första finalen i går. HV ledde matchen med 3-1 inför den sista perioden, men där tappade de allt och Brynäs vann till slut med 5-2. 4-0 till Brynäs i period tre med andra ord. Det ska inte få hända. 

Nu väntar två matcher i Gävle, och HV måste vinna båda för att ta guld. Jag hoppas att de har samma fina moral som A-laget och vänder detta. Dubbla SM-guld vore inte helt fel.

Njut fram till onsdag!

Det har gått nästan två dagar sedan HV blev klara för final. Jag tror fortfarande att jag drömmer. Hela säsongen har varit upp och ner, både i grundserien och slutspelet, och för att vara helt ärlig trodde jag många gånger att vi inte skulle komma i närheten av detta. Förra året hade jag räknat med en final. I år har dock känslan varit helt annorlunda, och jag kan nog påstå att jag i och med det uppskattar det här ännu mer än vad jag gjorde då.

En vän till mig sa tidigare i dag att man inte ska vara glad över en finalplats eftersom den ändå inte är något värd om man sedan förlorar, men jag tycker faktiskt att man får lov att njuta lite grann. Jag minns tydligt hur det var förra året. Allt var över väldigt fort och jag stannade aldrig upp och njöt av stunden. Det ångrar jag än i dag.

Fram till pucken släpps på onsdag kommer jag tillåta mig själv att vara hur glad som helst över den här finalplatsen. Därefter är det bara fokus på en uppgift - att vinna. Något annat alternativ finns inte. Har vi kommit så här långt ska vi fan gå hela vägen!

SM-FINAL!

HV71 är i final för andra året i rad. Jag kan knappt förstå att det är sant. Det letade sig faktiskt fram en tår i mitt öga när slutsignalen gick i Kinnarps Arena. Jag är så stolt.

Vilken resa HV har gjort den här säsongen! Framför allt i slutspelet där de var uträknade av näst intill alla i både kvarts- och semifinalen. Mot Frölunda låg de under med 2-1 i matcher så sent som i måndags. Därefter väntade två bortamatcher i Scandinavium där HV inte vunnit sedan i slutet av 2007. Tidningarna snackade om "drömfinalen" mellan Färjestad och Frölunda, och tröttkörda HV skulle aldrig klara av att stå upp emot Frölunda i Göteborg.

HV visade att ingenting är omöjligt genom att tysta alla och vinna båda matcherna med stora siffror. Sedan fortsatte de på samma sätt i dag.

HV har kämpat och slitit, spelat med ett stort hjärta och visat att de kan vända vilka underlägen som helst. De är så värda att få spela i den här finalen. Tack, grabbar!

En vinst från SM-final

I dag kan HV gå till final! Det känns overkligt om jag ska vara ärlig. När Timrå vann i sudden i Kinnarps Arena för några veckor sedan och därmed ledde med 3-1 i kvartsfinalserien, vågade jag knappt hoppas på att jag skulle sitta här i dag med en spännande semifinal framför mig. Jag kan knappt vänta till nedsläpp!

Jag är dock medveten om att HV inte har vunnit något ännu. Det är först till fyra som gäller, och jag gissar på att både Timrå och Frölunda är väl medvetna om detta efter att HV har vänt mot båda. Ingen av dessa lag har lyckats förbli ödmjuka när de haft ledningen. Timrå ansåg att HV var överviktiga och skyllde förlusterna på domaren. Frölunda påstod att HV:s backar var trötta, och de har också varit duktiga på att gnälla på domarinsatserna, trots att de, liksom Timrå, fått klart mindre utvisningar än HV.

HV måste fortsätta vara så ödmjuka som de varit hittills. Om de lyckas med det tror jag att vi spelar SM-final mot Färjestad nästa vecka.

Petraseks säsong är över

HV leder med 3-2 i matcher över Frölunda, men allt är inte på topp här i Jönköping. David Petrasek, som varit HV:s bästa back under hela slutspelet, har spelat färdigt för den här säsongen. Han fick ett skott på handen i torsdags och måste opereras. Ett stort avbräck för HV, speciellt eftersom HV därmed bara har fem backar som är skadefria. Både Gustafsson och Torp har nämligen stått över ett antal matcher. Torp spelar dock eventuellt i dag.

När Davidsson var skadad så var Petrasek tillfällig lagkapten. Nu när Davidsson återvänt så är det alltså Petrasek som får se matcherna från läktaren/båset. På tal om Davidsson så känns det förstås underbart att ha honom tillbaka på isen. Jag tror att hela laget känner en stor skillnad sedan han återvände. Han var verkligen värd 4-1-målet som han gjorde i torsdags.

Till sist får jag passa på att tacka Petrasek för en bra säsong.


Underskatta aldrig HV71

Jag är så jäkla imponerad! HV har på två dagar kvitterat och vänt semifinalserien till 3-2. Visst trodde jag att de skulle vinna en av matcherna i Göteborg den här veckan, men båda kändes nästan för bra för att vara sant. Nu blev det så, och jag känner mig så oerhört lättad att jag inte kan beskriva det i ord.

10-2 i målskillnad på två matcher i Scandinavium känns osannolikt med tanke på att HV tidigare inte vunnit en enda match där den här säsongen. Men egentligen borde jag inte vara förvånad eftersom jag vet vilken styrka som finns i detta lag.

Det finns egentligen hur mycket som helst att säga efter dessa fantastiska dagar i Göteborg, men eftersom jag varken har mer tid eller ork så lyfter jag i stället bara på hatten och tackar HV för att de, i mina ögon, är världens bästa lag. Oavsett hur det här slutspelet slutar så kommer jag minnas det med stolthet. Först vändningen mot Timrå och nu detta.


Underskatta aldrig HV71!


Två dagar i Göteborg

Två matcher i Göteborg och Scandinavium väntar. HV måste vinna minst en av dem för att inte säsongen ska vara över. Tidigare säsonger har HV fått en hel del vinster med sig därifrån, men den här säsongen har de inte lyckats vinna där ännu. Flera av matcherna har dock gått till förlängning.


Det finns egentligen inte så mycket mer att säga inför kvällen. HV måste helt enkelt ta fram det sista och bara köra. Jag kommer att stanna i Göteborg efter kvällens match så det blir förmodligen inte mer uppdatering förrän tidigast i morgon kväll efter semifinal 5, då jag är åter i Jönköping.

Jag är förberedd på dryga göteborgare, hemmakära domare och allt som hör därtill.


Underläge - igen

HV förlorade även match 3. Jag är inte alls nöjd med deras prestation. I den första halvan av matchen tycker jag att det var HV:s match och de skapade mängder med chanser som de borde ha gjort mål på, men när det väl gällde var det Frölunda som höjde sig ett snäpp och vände på matchen. När Frölunda tagit över ledningen var HV aldrig riktigt nära att kvittera.


I tredje perioden såg HV faktiskt tröttkörda ut. Det känns lite oroväckande, men förhoppningsvis var detta bara tillfälligt. Jag tror dock att om HV ska klara av att vända den här semifinalserien så kommer Johan Davidsson behövas på isen och inte i båset. Under längre period håller det inte att ha Elitseriens bästa spelare på sidan av isen. HV behöver sin lagkapten.


Nu måste HV ta fram den lagmoralen de visade att de hade när de vände underläget i kvartsfinalen och göra om samma bedrift. De ligger visserligen inte under med 3-1 i matcher den här gången, men det känns förstås jobbigt ändå eftersom HV måste vinna inte bara en, utan två, matcher i Scandinavium. En arena de inte vunnit i den här säsongen.


Trots att det känns tungt just nu är jag övertygad om att den här semifinalserien kommer att gå till sju matcher. HV kommer aldrig ge upp. Vinst i morgon och sedan är allt som det ska.


1-1 i matcher

En ny vecka är här och den kunde inte starta bättre än med semifinal 3 i kväll. Jag måste väl dock först skriva lite grann om lördagens match, som slutade med en 2-1-förlust för HV.


Jag tycker att HV gjorde en hyfsad match. Det var jämnt fram tills Frölunda gjorde två snabba mål i powerplay i den andra perioden. Trots allt så var HV med i matchen ända in till slutsekunderna då de fick in en reducering med två minuter kvar. Tyvärr så räckte det inte och nu står det 1-1.


Det som ställer till det för HV är alla utvisningar som de drar på sig. De är slutspelets överlägset mest utvisade lag, och ju längre man går i slutspelet desto bättre blir motståndarna på att ta tillvara på lägena de får i powerplay. Det kommer inte att hålla i längden. Utvisningarna måste minska och samtidigt måste HV så klart bli bättre på att ta tillvara på sina egna chanser.

Sedan ska det väl också tilläggas att domaren var väldigt hemmakär just i lördags. Det spelar inte någon roll vilken domare man har i Scandinavium, Frölunda kommer alltid bli favoriserade på sin hemmaplan. Och publiken kommer alltid att uppträda smått efterblivet. Hur kan folk påstå att göteborgare är ett trevligt folkslag?


En vinst avklarad

HV vann den första semifinalen med 3-1. Jag tycker inte att matchen kändes som en riktig slutspelsmatch. Kanske kan det bero på att Frölunda inte spelat på ett tag och att det därmed lär ta ett tag för dem att komma igång ordentligt. De såg nämligen oväntat tama ut. Trots att HV "bara" vann med två måls skillnad så var skillnaden lagen emellan egentligen större. HV stod för en äkta laginsats och borde vunnit med fler mål.

Johan Davidsson spelade inte. Han stod i stället i båset och hjälpte laget därifrån. Det vore en katastrof om Davidsson spelat sin sista match för säsongen, men för en kort tid tror jag absolut att Kamil Piros är en fullt godkänd ersättare. Han gjorde en riktigt bra insats i går och stod för två assist. Att han inte visat vad han kan tidigare beror troligtvis på den minimala speltiden som han har fått.

Stämningen i Kinnarps var okej men inte mer. Jag förväntar mig mer av en semifinal. Speciellt eftersom publiktrycket i hemmamatcherna i kvartsfinalserien var väldigt, väldigt bra. Sittplats har nog aldrig varit så bra som i den avgörande kvartsfinalen mot Timrå. På måndag ska den stämningen tillbaka!

Skönt att HV vann den första matchen i en slutspelsserie. Det hör inte till vanligheterna. Men nu är det dags att glömma den här matchen och längta till morgondagens returmöte i Göteborg.

Inför semifinal 1

I kväll är det dags för semifinal! Jag kan nog inte tänka mig roligare semifinaler än mot Frölunda. Det är nära mellan städerna, båda lagen spelar en rolig hockey och det finns en viss rivalitet mellan lagen. Faktum är att HV och Frölunda bara mötts en gång tidigare i slutspelssammanhang, då också i semifinal. Det var säsongen 2003/2004. HV slog ut Frölunda efter att Per-Åge Skröder avgjort i förlängning i den sjätte matchen i Scandinavium.

Den här säsongen har HV minusstatistik mot Frölunda. Men det hade de även mot Timrå, vilket visade sig inte betyda särskilt mycket i ett slutspel. Hur som helst så är det full fart som gäller direkt. HV har inte någon hemmaplansfördel att förlita sig på, vilket betyder att vinst i första hemmamatchen är extremt viktigt. Vinner HV faller pressen över på Frölunda i returmötet.

J20-laget är också mitt uppe i ett slutspel mot Frölunda. I går spelades första kvartsfinalen där HV vann efter förlängning. JVM-spelaren André Petersson avgjorde. Kul att både A-laget och J20 möter samma motstånd. Vad härligt det ska bli att slå ut båda två!

Guldhjälmen till Kung Davidsson

I går blev vinnaren av "Guldhjälmen" officiell. Den tilldelas den spelare som varit mest värdefull för sitt lag under säsongen. I år är det Sveriges bästa lagkapten, Johan Davidsson, som tilldelas den. Vanligtvis brukar jag inte tycka dessa priser är mycket att skryta över, men ett pris som röstats fram av spelarna själva tycker jag är mer värd än de som media brukar rösta fram.

Jag tycker förstås att det är helt rätt att Davidsson får den. En spelare gör inte ett helt lag, men HV hade inte varit där de är i dag utan Davidsson. Han är så gott som komplett som hockeyspelare och är hjärtat i HV. Dessutom är han är en underbar ledare som alla skulle vara glada och stolta över att ha i sitt lag. Han är så värd detta priset!

Det är förresten grymt av Davidsson att slå sitt poängrekord, som han gjort den här säsongen, vid 33 års ålder. Nu hoppas jag att han kommer igång i slutspelet också.

Trevlig semester, Cluben

Det var inte "bara" HV:s semifinalplats som Jönköping gladdes åt i går. Snacka om skadeglädje när Skellefteå slog ut Linköping i den sjätte (!) perioden i Cloetta Center. Jag tog nog min glädje lite väl långt när jag skickade ett sms till min vän Viktoria, Skellefteå-supporter, och påstod att jag älskade Skellefteå AIK. Det var kanske att överdriva, men fy vad härligt att Silverköping inte klarade längre än kvartsfinal. Sämst när det gäller!

Detta innebär också att HV möter Frölunda i semifinal, vilket var min önskemotståndare. Det var länge sedan HV och Frölunda möttes i ett slutspel. Det ska bli fantastiskt kul.

Jämtin valde fel lag. Trevlig semester!

Jag svävar på moln

Jag svävar på moln just nu. HV71 är i semifinal. Den avgörande kvartsfinalen vanns med 4-2 och betydde att HV vänt på kvartsfinalserien från 1-3 till 4-3 i matcher. Helt fantastiskt!


Mattias Tedenbys 1-0 i slutet av den andra perioden var så enormt härligt och förlösande att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Sedan kom Martin Thörnbergs 2-0 som var minst lika underbart. När Kris Beech därefter gjorde 3-0, kändes det som att allt var hemma.

MEN, då hände det som inte får hända. Timrå gjorde två snabba mål och med mer än en minut kvar av matchen så stod det alltså helt plötsligt 3-2. Jag fick flashbacks till den hemska dagen 6 april 2006 när Färjestad vände en avgörande semifinal i Kinnarps Arena på 53 sekunder. Men blev det en repris? Icke sa nicke! Andreas Falk satte i stället 4-2 i öppen kasse och HV var i semifinal.

Timrå får skylla sig själva att de inte tog tillvara på chansen de hade. Bättre läge än 3-1 i matcher kan man knappt få. Men det ska erkännas att de har gjort det riktigt bra stundtals. Trots det tänker jag dock inte lyfta på hatten för dem. Ödmjukheten har lyst med sin frånvaro från deras sida hela tiden. Sådant brukar slå tillbaka förr eller senare, så även denna gång.

Några jag däremot vill ge STORT beröm till är HV som har visat ett enormt hjärta genom att vända på underläget de hade. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt och glad jag är. Jag är alldeles för lycklig för att kunna formulera mig på ett bättre sätt än så här.

Semifinal nästa!


VI ÄR I SEMIFINAL!

VI KLARADE DET! VI ÄR I SEMIFINAL!

Vilka spelare, vilket lag!

Nu jävlar kör vi!

Det är bara en timme till matchstart, och det känns kan jag meddela. Nu ska det verkligen avgöras. Vinna eller försvinna för båda lagen. Jag är stolt över att HV vänt matchserien till 3-3 och jag tror att det har stärkt dem enormt mycket, samtidigt som det nog gjort Timrå lite darriga.

HV bär kanske favoritskapet men jag tycker ändå att pressen borde vara lika stor för båda lagen. Uttrycket "vi har inget att förlora" är så jäkla uttjatat. Båda lagen har precis lika mycket att förlora och lika mycket att vinna, så det är lika bra att lägga ner det snacket. Skit samma vilka som är favoriter på förhand. Det är på isen det ska avgöras.

Vi hade verkligen Gud på våran sida i förra matchen, men lika mycket tur som vi hade då, hade Timrå i måndags när Voutilainens klubbspets avgjorde matchen. Visserligen är det ännu ovanligare att en skridsoskena går av, men ändå. Vad jag menar är att marginalerna är små, och det kan bli tillfälligheter som avgör även i kväll.

Jag tror på HV. KÄMPA GRABBAR!

"Ni är väl med oss i kväll?"

Jag hann se HV:s värmning i förmiddags. Vissa värmde längre än andra. Vår kära lagkapten var exempelvis bara på isen i sju minuter. Han har sett sliten ut de senaste matcherna, och i TV-sändningarna har han låtit lite krasslig, men enligt HV är det ingen fara med honom.

Hur som helst så såg alla fokuserade ut. Petrasek var som vanligt mest laddad av alla. "Ni är väl med oss i kväll?", frågade han och sa att de behöver energi av oss. Jag hoppas att alla fattar hur mycket publiken betyder för laget, speciellt i ett slutspel. Det är vi tillsammans som ska gå till semifinal. Så gör ert bästa och hjälp HV i kväll!

Tifot i kväll kommer bli skitbra. Det är jobbigt att springa upp och ner för Kinnarps Arenas alla branta trappor, men det är så värt det när man ser resultat. Tifogruppen jobbar extremt hårt och har fixat tifo i varje kvartsfinal på hemmaplan. Jag är övertygad om att det inte finns något lag som är så bortskämd med snygga tifon som HV är.

Viktigaste dagen på året

I dag gäller det! Jag har ont i magen och somnade runt halv fem imorse. Nervös? En aning! Jag ska strax bege mig till Kinnarps Arena för att förbereda inför kvällen. Det blir en lång men rolig dag som förhoppningsvis avslutas på bästa sätt i kväll, med en plats i semifinalen.

David Petrasek lovade redan i torsdags att det skulle bli en sjunde match. Efter segern i torsdags åkte han nämligen fram till klacken och skrek "vi ses på måndag!". Gissa vem av spelarna som såg gladast ut efter segern i lördags? Jo, Petrasek så klart.

Vi hörs senare!

Snälla, stanna!

Nästan varenda gång när jag ska skriva "kvartsfinalserien" vill mina fingrar annat och jag skriver automatiskt "finalserien". Jag vet inte om det är så att mitt huvud redan är i final, eller om det är hjärtat som så gärna vill det att det skriver så av sig självt. På tal om final så kollade jag in klipp från den 18 april förra året, matchen där guldet bärgades, på YouTube tidigare. Jag gråter som ett barn varje gång. Och det ska tilläggas att jag inte är särskilt känslosam annars.

 

För övrigt var bucklan på plats i Kinnarps Arena i onsdags. Alla som ville fick känna på den och ta kort med den. Jag motstod frestelsen att gå fram och ta den under armen, springa iväg med den och gömma den på ett säkert ställe. Jag vill att den ska stanna för evigt!


Stackars, stackars Timrå

Jag har aldrig tidigare haft något emot Timrå - de har alltid lämnat mig mer eller mindre oberörd. Laget i sig har inte haft någon spelare jag känt avsky mot och supportrarna har jag ansett trevliga och glada. Men under det här slutspelet har mina känslor skiftat rejält. Fy fan vad jag är trött på allt som har med Timrå att göra! Finns det några mer gnälliga människor än där uppe?


Jag kan dementera direkt att jag inte har något emot norrlänningar (en fråga jag ofta får när jag kritiserar norrlandslagen). Faktum är att jag själv kommer från Norrland, ca. 15 mil söder om Timrå. Men jag har allvarligt talat inte stött på mer bittra människor. Jag är visserligen också ganska duktig på att tycka synd om mig själv, men det går åtminstone inte till överdrift.


Efter varenda jävla match har Timrå haft synpunkter på någonting. Antingen är det att HV är överviktiga, att Liv skjuter puckar på publiken eller att Backlund blir "fälld" innan HV:s mål. Domaren är tydligen emot Timrå trots att HV knappt fått spela ett enda powerplay på hela kvartsfinalserien och trots att Timrå fick spela med sex spelare på isen utan åtgärd i går. Att HV gör mål när Backlund står utanför målgården är ju mycket värre än att Timrå avgör när det borde ha blåsts för offside. Det är så jävla synd om stackars, stackars Timrå.


Jag är glad över att HV inte hoppat ner i sandlådan med dem utan koncentrerar sig på att vinna matcherna i stället. Timrå ska väl skita i om HV är feta, och vice versa?


Fantastisk, obeskrivlig lycka

Jag har vaknat till liv efter välförtjänt sömn men känner fortarande ett enormt segerrus. Finns det något bättre här i livet än ishockey? Glädjen den ger går inte att jämföra med något annat och ingen som inte är insatt kan förstå känslan jag talar om. Jag säger bara en sak, ni missar något. Visst är det också tvärtom ibland, att hockeyn framkallar ångest, nervositet och annat jobbigt, men efter sådana matcher som kvartsfinal 6 blir man påmind om att det är värt det.

Efter sex minuter av första perioden låg HV under med 2-0. Jag ville lägga mig ner och dö och såg semifinalplatsen försvinna framför ögonen på mig. Resten av perioden gick ut på att inte låta Timrå göra fler mål. I den andra perioden såg det ungefär likadant ut, fram tills HV fick spela boxplay. Efter ett fantastiskt arbete av hela laget, där de förmodligen stärktes en hel del, redde de ut boxplay efter boxplay. Efter det kom reduceringen av Björn Melin.

I den tredje perioden hängde kvitteringen i luften länge. Med fem minuter kvar gjorde Mattias Tedenby 2-2. Det behövdes en lång och fruktansvärt nervös videogranskning innan det konstaterades att det var mål. Total lycka, som blandades med en nervositet av sällan skådat slag inför förlängningen. I finalserien förra året spelades två förlängningar, men ingen av dessa var en match där HV riskerade att åka ut om de förlorade. Detta var värre.

Sex minuter in i förlängningen, som kändes som en hel evighet, hände det. Mikko Lehtonens skridsoskena gick av i sarghörnet där bortaklacken står, varpå jag såg det hela väldigt tydligt. Jag fattade först ingenting. Vad gör han? Är han full? Dör han? Sedan utbröt total kalabalik innan Daniel Grillfors på något sätt fick tag på pucken, sköt ett backskott och gjorde mål. Fantastisk, helt obeskrivlig lycka. Både spelarna på isen och bortastå exploderade.

Visst hoppades och trodde jag på en vändning hela tiden, men ändå kändes allt så overkligt när det väl hände. Tack, tack, tack HV71 för att ni skänker mig en sådan glädje.

TACK HV71!

Kom hem från Timrå för ett par minuter sedan. Jag hoppas att alla som valde att stanna hemma i stället för att åka upp och se matchen ångrar sig, då de missade en av de härligaste upplevelserna jag varit med om i hockeyväg. Mer om matchen i morgon.

Vi är HV, vi ger aldrig upp!

Kan man dö av nervositet?

Det är långt innan matchstart men jag är redan hur nervös som helst. Om man kan dö av nervositet så är jag väldigt nära just nu. Det väntar ju som vi alla vet en svår uppgift för mitt kära HV i morgon när de måste vinna i E.ON Arena för att inte säsongen ska vara över. Tidigare matcher där uppe har HV förlorat, men de har kommit närmare och närmare en seger och senast behövdes det förlängning för att skilja lagen åt. Jag tror på tredje gången gillt den här gången.

Inför gårdagens viktiga match skickade ståplats en hälsning till laget. På förmiddagens uppvärmning hängde dessa över A-stå. Budskapen passar in minst lika bra i morgon:


Bild är lånad från HV71.se.

"KÄMPA GRABBAR!
NU JÄVLAR KÖR VI!
VI TROR PÅ ER!"

Ingenting är omöjligt

Jag hade visst fel i mitt förra inlägg. Frölunda har nämligen vänt ett 3-1-underläge tidigare. 2006 låg de under i semifinalserien mot Linköping, men Linköping vek som vanligt ner sig när det gällde som mest, så Frölunda vände alltså och gick vidare till final. Det känns skönt, då har vi bevis på att det inte är en omöjlig uppgift!

Inför morgondagen vill jag också påminna alla om vad som hände 2004 när HV låg under i finalserien med 3-2 i matcher och Färjestad redan hade redan påbörjat guldfesten. HV vann match sex Karlstad och sedan den sjunde och avgörande matchen på hemmaplan.

Nu ska vi göra om samma sak mot Timrå.

Ett steg på vägen

Tack gode Gud. Hoppet om semifinal lever tack vare kvällens 3-1-vinst mot Timrå. Det var vinna eller försvinna som gällde och HV visade att de inte är uträknade. Till skillnad från onsdagens match så gjorde HV mål när de hade chansen den här gången, även fast de gärna hade kunnat göra ett par till. Timrå skapar inte speciellt mycket men de gör det svårt för HV genom ett bra försvarsspel.

Efter onsdagens tunga förlust i förlängning så kändes det som att livet var över och att jorden skulle gå under, men efter att jag fått sova på saken så vände det. Nu är jag positiv och hoppfull. Visst, inget lag har någonsin vänt ett 3-1-underläge, men vad talar för att HV inte kan vara det första? Nu fattas det "bara" en vinst i Timrå på lördag och sedan är det utjämnat. En sjunde och avgörande match i Kinnarps Arena vinner HV.

Det är först till fyra och nu är HV ett steg på vägen. Som sagt, vi ger aldrig upp!

...........

Har bara en sak att säga innan jag går och lägger mig:

VI GER ALDRIG UPP!

Inför kvartsfinal 4

Så var det dags för match igen! Två raka hemmamatcher väntar, och jag räknar med att HV vinner båda så att de inte ger Timrå möjligheten att avgöra kvartsfinalserien på hemmaplan. Jag tror att det ska mycket till för att HV ska förlora sin hemmaplansfördel. Det känns som att de är det starkaste laget, då HV har varit närmare en seger i E.ON Arena än vad Timrå har varit i Jönköping.

Jag hoppas att publiken ställer upp för HV precis som senast. Det var ett otroligt bra tryck i lördags, och vad som var roligast var att även sittplats hjälpte till. I slutet av matchen rullade vågen och HV fick stående ovationer. Det berodde förmodligen en hel del på resultatet, men oavsett resultatet i kväll tycker jag att vi ska fortsätta på samma väg och hjälpa HV till semifinal.

Kom igen HV!


Bilder från kvartsfinal 3

I kväll spelas kvartsfinal 4. Jag är nervös som en idiot. Men innan dess tänkte jag göra något ovanligt, nämligen bjuda på lite bilder. Jag brukar vara snål när det gäller det, men ska bättra mig. Här kommer ett par från resan till Timrå i måndags:


Såhär kul har man i bilen...


Vi väntade spänt på beskedet om Thörnberg.


Väl på plats gjorde vi oss som vanligt hemmastadda på ståplats.


Det bästa med E.ON Arena - de hembakta kakorna. En i varje paus ska det vara.


Inför förlängningen, grymt nervös vid det här tillfället.

Förlust i rond 3

Kom hem från Timrå för en timme sedan. Matchen slutade definitivt inte på ett sätt som jag är nöjd med. Finns det något värre än att förlora i förlängning?

Det sättet som målet gjordes på är ju bara att skratta åt. Ett skott från halva planen som tar på Jukka Voutilainens klubba och in i mål. Det hela började egentligen i sarghörnet på andra sidan isen där Voutilainen tappade sin klubba. Medans han åkte och hämtade en ny vände Timrå spelet och Voutilainen halkade efter. Därefter gick allt snabbt och helt plötsligt hade Timrå avgjort.

Angående matchen fram till avgörandet tycker jag att HV gjorde det riktigt bra. Det var otroligt jämnt hela matchen, så att det fick avgöras i sudden var inte mer än rättvist. Synd att det slutade på "fel" sätt bara. Men, nu återställer HV ordningen på onsdag, tar över matchserien på torsdag och avgör sedan i Timrå på lördag. Vi ska till semi!

7-0, 7-0, 7-0!

Man har knappt hunnit njuta av 7-0-segern i kvartsfinal 2 innan det är dags för en ny match. Det är både en fördel och nackdel under slutspelet. Men innan jag lämnar lördagens match måste jag ju skriva ett par rader om den. Snacka om utklassning!

HV var minst sagt effektiva, då Timrå faktiskt vann skotten i matchen. Siffrorna är därför lite missvisande, men man ska inte ta något från HV:s insats. Vinner man med 7-0 har man inte gjort annat än en förbannat bra match. Stefan Liv var helt fantastisk och stoppade 40 skott, och Martin Thörberg fick revansch när han gjorde hattrick. Gissa om jag njöt extra när det var just han som gjorde tre mål. Han lär knappast vara mindre opopulär i Timrå efter detta.

Denna storseger lär vara bra för HV:s självförtroende, men samtidigt spelar det ingen roll hur stora siffror man vinner med i ett slutspel. Det står ändå "bara" 1-1 i matcher. Jag skulle dock ljuga om jag inte erkände att det känns jävligt mycket bättre att vinna med 7-0 än exempelvis 7-5.

Nu är det dags att glömma den här matchen och gå vidare. I morgon åker jag till Timrå igen och det vore helt underbart att åka hem med 2-1 i matcher inför de kommande hemmamatcherna.


Inför kvartsfinal 2

I dag är det dags för kvartsfinal 2 och efter matchens slut MÅSTE det stå 1-1 i matcher. HV har, eftersom de började på bortaplan, press på sig att vinna. Jag är väldigt nervös, men å andra sidan minns med glädje förra året då HV låg under i varenda matchserie. Det är inte omöjligt att vända ett 2-0-underläge om så skulle bli fallet. Dock slipper jag det helst.

Sedan den förra matchen har allt fokus på kvartsfinalserien legat på Martin Thörnberg. Det känns tråkigt att incidenten uppe i Timrå får så mycket utrymme, men vad kunde man vänta sig. Thörnberg är tack och lov inte avstängd ännu. Det återstår att se om avstängning väntar efter dagens match, men det vore konstigt om han får lov att spela i dag för att därefter bli avstängd.

Till sist så hoppas jag att dagens domare heter annat än Sören Persson.

Hemkommen från Timrå

Kom för ungefär en halvtimme sedan hem från Timrå. Som vanligt har man under säsongen glömt/förträngt hur tungt det är att förlora i ett slutspel. Nu är jag påmind. Matchen slutade 2-1 och det känns förstås piss. Speciellt eftersom HV hade ledningen men klantade till det så pass att de tappade matchen till Timrå på en minut. Inte nog med att Timrå gjorde två mål, det hade med lite otur dessutom kunnat vara tre. Ett av målen dömdes nämligen bort. Videogranskning behövdes för ytterligare ett mål, men den gången var tydligen målet korrekt.

Jag är förvånad över hur hysteriskt nervös jag faktiskt var under matchen. Jag brukar kunna hålla mig hyfsat lugn, och det var trots allt "bara" första matchen i en kvartsfinalserie, men jag kände mig väldigt uppjagad. Härlig känsla dock som bara kan infinna sig i ett slutspel.

Trots att det förstås var tungt att sätta sig i bilen och åka genom halva Sverige direkt efter en förlust så var det lätt värt det. Nu ser jag fram emot lördag och därefter återvänder jag till Timrå på måndag. Men först och främst är det dags för lite sömn.

Guldet ska stanna!

Det känns overkligt att den här dagen är här. I dag drar slutspelet åter igen igång, efter en säsong som innehållit både mot- och medgångar. För ett år sedan gick HV in i slutspelet som storfavoriter och det var bara guld som gällde. Till slut stod de där i Cloetta Center den 18 april med guldmedaljerna runt halsen. De klarade uppgiften och jag har aldrig varit så stolt och glad i hela mitt liv.

Den här gången känns det lite annorlunda att gå in i slutspelet, även om målet självklart är att försvara guldet och göra så att bucklan stannar i Jönköping där den hör hemma. Jag känner mig på ett sätt lugnare i år än förra året. Det enda jag kräver är att HV gör sitt bästa i alla matcher och kämpar för namnet på tröjan, staden och alla oss supportrar.

Jag kommer att spendera dagen i en bil på väg till Timrå. Vi hörs när jag kommer hem igen, förhoppningsvis med en seger och därmed ett steg närmare en semifinal.

Guldet ska stanna i Jönköping!


Tack, Frölunda!

Det bjöds trots allt på en liten skräll när Frölunda valde Luleå som kvartsfinalmotståndare i Hockeykväll. Eller skräll och skräll, egentligen inte eftersom jag tror att Timrå är farligare än Luleå. Det verkar dock inte förhandstipparna tro.

Det blev alltså Timrå som "blev över" och är det lag som HV ska möta. Trots att jag som sagt tror de är farligare än Luleå så känner jag mig väldigt nöjd och glad. Det är så mycket roligare att möta Timrå än Luleå, och extra roligt att det blir en repris på semifinalserien förra året. Jag har många fina (och mindre fina också visserligen) minnen därifrån, där jag spenderade mycket tid under semifinalveckorna. Nu är det dags att återvända inom kort!

Så tack, Frölunda, för att ni valde Luleå.

Valvaka

Om en halvtimme sker kvartsfinalvalet i Hockeykväll och det verkar mer eller mindre klart vilka lag som får möta varandra. Tråkigt att det är så uppenbart men samtidigt så har det väl knappt varit spännande något år?

Det verkar som att HV får möta Luleå i kvartsfinal. Jag tror att Luleå passar HV bättre än vad Skellefteå och Timrå gör eftersom HV har haft ganska svårt mot de två sistnämnda i grundserien. Däremot vill jag inte ha Luleå på grund av den anledningen att det är så förbannat jävla långt härifrån. Det innebär att det tyvärr inte kommer finnas möjlighet att åka upp och se alla kvartsfinaler på plats. Precis som förra året då HV mötte Skellefteå i kvarten.

Men som sagt, sportsligt sett så är nog Luleå en bra motståndare för HV.


Supporterbloggare på Kanal5

Precis som förra året är det Kanal5 och Kanal9 som visar slutspelet som startar på torsdag. På Kanal5:s hemsida finns det en hockeysajt med bland annat en speciell "supporterblogg", där supportrar från samtliga slutspelslag kommer att skriva sina tankar och åsikter om allt från upplevelser på matcherna till det runt omkring.

Jag fick för ett tag sedan förfrågan om att blogga för HV71:s räkning och jag tackade ja. Därför kommer jag under slutspelet även att blogga på Kanal5. Den här bloggen kommer självklart att finnas kvar och fungera som vanligt, men uppläggen på bloggarna kommer att skilja sig lite. I den här bloggen kommer det att bli lite längre men färre inlägg där jag mest riktar in mig på att skriva om vad jag tycker om själva matcherna, medans supporterbloggen på Kanal5 kommer att handla mer om övriga åsikter och innehålla kortare inlägg.

Hoppas att ni kommer följa båda bloggarna under slutspelet!

Klicka här för att komma till supporterbloggen.

Att välja eller inte välja motståndare

I Sportbladet i dag skriver Mats Wennerholm en krönika om det kommande valet i Hockeykväll. Där ska alltså seriesegrarna Färjestad välja vilket lag av åttan Timrå och sjuan Brynäs de vill möta i kvartsfinal, sedan ska Linköping välja mellan det lag av dem som blir över och sexan Skellefteå, och så vidare. Wennerholm tycker att man ska skrota valet eftersom det är "osportsligt" mot de sämre lagen i serien. Ska man skratta eller gråta?

Jag håller inte alls med Wennerholm. Jag kan till viss del köpa det han menar, att med detta systemet så spelar det ingen roll om man kommer sjua eller åtta i serien, men samtidigt så är det enligt mig inte mer än rätt att det bästa laget får välja vilket lag de vill möta. Jag tycker snarare att fördelarna med att komma etta ska vara större än vad de är nu. Ettan borde få välja mellan SAMTLIGA lag i tabellen och inte bara de två sämst placerade.

Att kalla det osporsligt mot de sämre lagen är helt befängt, tycker jag. Kommer man sjua eller åtta så förtjänar man faktiskt inte fördelar. Jag förstår inte varför de flesta tycker så synd om och håller på att dalta med de något sämre lagen. Det är väl inte mer synd om dem än något annat lag? De har ju själva påverkat sina placeringar, och har man som Färjestad kämpat sig till förstaplatsen ska man givetvis få någon form av belöning för det.

Däremot håller jag med Wennerholm om att de bästa lagen ska få börja med en hemmamatch och inte bortamatch. Det är en klar fördel att spela första och tredje matchen på hemmaplan.

Fjärdeplatsen till HV

Grundserien är slut och HV avslutade den på bästa tänkbara sätt med en vinst mot spark-Rögle. Matchen slutade 5-2. Skönt och viktigt inför slutspelet att HV gjorde många mål, framför allt i powerplay som varit lite knackigt den senaste tiden. En match mot seriens näst sämsta lag i ett läge där de redan är klara för kvalserien säger väl visserligen inte så mycket, men jag tror att en vinst på hemmaplan var bra för HV:s självförtroende.

HV kämpade in i det sista för andraplatsen och gjorde det de skulle, det vill säga vann sin sista match, men tyvärr räckte det inte. Efter första perioden låg de tvåa eftersom både Linköping och Frölunda låg under, men som jag misstänkte vände de sedan och därmed slutade HV fyra i tabellen. En fjärdeplats som hade kunnat vara en andraplats om inte Rögle fullkomligt stulit minst en poäng från HV i omgång 38 nere i Ängelholm. Oerhört tråkigt och skamligt att en sådan sak delvis bidrog till avgörandet. Samtidigt får HV förstås skylla sig själva att de inte plockade mer poäng.

Jag gillar inte Rögle och jag hoppas att de åker ur och aldrig mer återvänder till Elitserien. Det känns inte mer än rätt att verkligheten hann ikapp dem till slut efter att ha överpresterat kraftigt i inledningen av säsongen. Ni minns väl när de låg etta i tabellen? Vilket skämt.

De "riktiga" topplagen var en aning trögstartade men vaknade sakta men säkert. Nog för att serien var jämn och avgjordes in i det sista, men det är knappast en slump att de fyra storlagen finns på topp 4 ännu en gång. Det känns som att ordningen är återställd. Jag tycker inte att det var roligt när alla underdogs tog över och fanns uppe i toppen.

RSS 2.0