Allt om Finland

Här nedan följer en lång reseberättelse om Finland.

Kaoset började redan på Arlanda då mitt pass försvann. Som vanligt löste det sig till slut, passet återfanns och vi kom på planet. Flygresan tog endast 45 minuter. Vi hann knappt sätta oss innan vi var framme i Helsingfors, där vi mötte upp de två dårarna som åkt båt och givetvis skulle bo på samma hotell som oss. Ett hotell vid namn Arthur.


Ett ganska svårt uppdrag var att hitta en buss som gick ut till Espoo där matchen skulle spelas. Efter många om och men kom vi dock dit. LänsiAuto Areena kändes en aning B-aktig men var ändå mysig på ett sätt. Matchen finns det egentligen inte så mycket att säga om. HV spelade bra och borde ha vunnit. Efteråt såg vi till att få en Jönköpingsflagga signerad av spelarna. Där hittade jag också en favorit - Nicholas Angell. En mycket trevlig kille som bjuder på sig själv.

LänsiAuto Areena, Espoo Blues hemmaarena. Falk signerar vår Jönköpingsflagga efter matchen i Finland. Nicholas Angell signerar vår Jönköpingsflagga efter matchen i Finland. Nicholas Angell signerar vår Jönköpingsflagga efter matchen i Finland.

Åter i Helsingfors hade vi en väldigt rolig och lyckad utekväll, som dock slutade mindre bra då vi fick spendera ett antal timmar på akuten efter en liten olycka. Jag fick sy ett tiotal stygn i benet. Hemma på hotellet runt halv sju på morgonen fick vi ett par timmars sömn innan det var dags för utcheckning och en hemsk färd till flygplatsen, där ambulans fick tillkallas.


Jag fick bra hjälp av underbara människor, både av mina vänner som var med och av läkare/ambulanspersonal som gjorde allt för att göra sig förstådda på svenska. Jag har bara gott att säga om finnar efter denna resa. Men hur som helst, efter ett tag lugnade allt ner sig och vi kunde gå ombord på planet, som för övrigt var försenat i 1½ timme.

I Stockholm möttes vi av en bilkö som varade i över två timmar och gjorde så att vi missade gårdagens skitmatch mot Skellefteå. Men sånt är livet. Jag lever, är hemma och har haft jävligt roligt trots allt. Hade inte incidenten i onsdags natt hänt så hade jag lätt kunnat stanna i Finland i en vecka. Minst. Tack till alla som var där!


Hemma i Jönköping

Nu är vi hemma i Jönköping igen efter en rolig och väldigt händelserik resa till Finland. Det är fascinerande att så mycket kan hända på knappt två dagar. I morgon ska ni få en lång reseberättelse om bland annat olyckor och sjukhusbesök men nu behöver jag sömn.

Medans HV spelade match i kväll i Skellefteå satt vi i en bil på E4:an så vi fick lyssna på matchen på radion. Jag antar att vi dock inte missade något jättespännande, då matchen slutade 5-1 till Skellefteå. Det lustigaste av allt var att vi innan vi klev ombord på planet i Helsingfors tippade på att HV skulle vinna med samma siffror.

Hur som helst, nu är vi hemma. Alla lever och vi har haft roligt. God natt.

Mobilblogg: Hej då Finland!

MMS

Mobilblogg: Hej då Finland!


Mobilblogg: Efter många om och men...

MMS

Mobilblogg: Efter många om och men ska vi strax lämna Finland. Det har varit en jävligt lyckad resa, bortsett från sjukhusbesök, skador och förseningar. Berättar mer senare. Vi ses i Sverige!


Mobilblogg: HV förlorade i går

MMS

Mobilblogg: HV förlorade i går. Tycker dock att de gjorde en bra match och förtjänade minst oavgjort.


Mobilblogg: Vi är framme!

MMS

Mobilblogg: Vi är framme!


Mobilblogg: På plats på Arlanda

MMS

Mobilblogg: På plats på Arlanda. Förutom att mitt pass försvann är allt lugnt. Heja HV!


Bloggen drar till Finland

Det tidigare inlägget var en aning bittert. Nu till något roligare.

I morgon, eller egentligen i dag eftersom klockan är över midnatt, åker vi till Finland! HV är redan där och laddar inför kvällens match mot Espoo Blues och de åker hem direkt efter matchen. Vi anländer däremot några timmar innan match och stannar till torsdag. Förhoppningsvis har HV då tagit ett steg närmare en semifinal i Champions League.

Ni kan räkna med en och annan mobilupdate från vår resa, så håll utkik.

Vi ses i Finland!

HV gör rätt!

Det har varit mycket skriverier om HV de senaste dagarna. Jag talar förstås om HV:s beslut att inte låta Martin Thörnberg och Johan Davidsson spela landslagsturneringen Karjala Cup, trots att Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tagit ut dem till laget.

Jag tycker att HV gör helt rätt. Om de anser att Davidsson och Thörnbergs medverkan i landslaget kan störa deras uppladdning inför Champions League, eller vilket skäl HV än har, så ska de självklart sätta ner foten. Thörnberg och Davidsson är HV-spelare och HV:s bästa ska alltid gå först. Om det hade varit VM är en sak men en träningsturnering likt Karjala Cup, är knappast något som handlar om liv eller död.

I stort sett varenda elitseriespelare har numera en landslagsmatch på meritlistan. De senaste åren har turneringarna inför VM handlat om att testa vilka spelare som eventuellt kan vara aktuell för VM senare under säsongen. Davidsson har mer eller mindre varit med i varenda landslagsturnering de senaste åren så han har knappast något att bevisa. Därför förstår jag inte varför det blir ett sådant tjafs om det hela.

Det finns gott om andra spelare som Bengt-Åke kan låta vara med i stället för att gråta ut om dumma HV som tänker på klubbens bästa framför en träningsturnering.

Ytterligare en vinst i Linköping

I går var jag som ni vet i Linköping. Med tanke på att HV gjort en hel del dåliga insatser den här säsongen, inte minst den senaste veckan, så var vissa oroliga över att Linköping skulle vinna med stora siffror. Men HV brukar spela bättre mot bra motstånd - och så även den här gången. Linköping skötte visserligen den offensiva biten men HV spelade ett riktigt bra försvarsspel och vann efter förlängning med 2-1. Det kändes lika underbart som alltid att åka ifrån Cloetta Center med en seger, något vi nästan är vana vid att få göra nu.

Och hur osannolikt det än låter så gjorde HV första målet i matchen. Det krävdes alltså en match mot serieledarna på bortaplan för att HV skulle lyckas göra 1-0. När man slutat böna och be om ett 1-0-mål så kom det. Och det lustigaste av allt var väl ändå att David Fredriksson av alla människor, gjorde det. Fredriksson bröt en svit på 16 matcher.

Bäst i HV var annars Andreas Andersson, som helt korrekt fick stå i mål, och Nicholas Angell. Angell har inte gjort en enda dålig match i HV-tröjan så här långt. Det har heller inte Kris Beech gjort. Jag gillar Beech mer och mer och mot MODO i lördags (en match jag inte ens skrivit en rad om, men skit samma) gjorde han ytterligare ett mål. Jag älskar honom redan.

Mobilblogg: På plats i Cloetta Center

MMS

Mobilblogg: På plats i Cloetta Center, Linköping, där HV leder med 1-0. I våras vann HV SM-guld här, nu gjorde de första målet i matchen - något de inte lyckats med på 16 matcher den här säsongen. Jag älskar den här arenan.


"Intensiva byten, HV"

Att Tedenby är grym visste man ju redan innan men han har visst en okänd talang också:Hahaha!

En hyllning till sena matchstarter

I dag är det åter dags för match igen. För mig, som är en av de mest morgontrötta människorna som finns och mer än gärna sover bort hela förmiddagarna, passar dagens matchstart 18.30 alldeles utmärkt. När matchen börjar 16.00, eller ännu värre 15.00 som det varit tidigare säsonger, så hinner man ju knappt vakna innan det är dags att göra sig redo för match.

HV möter MODO i dag och det är faktiskt ingen överdrift att säga att det är en viktig match. Lagen ligger nämligen på samma poäng. Dessutom skiljer det bara fyra poäng mellan HV och tian i tabellen. Det skrämmer mig en aning. HV har inte nog med det en match mer spelad.

Den senaste matchen var HV bra i en period. Det kommer knappast räcka i dag, mot ett MODO som, enligt mig, är klasser bättre än Södertälje. Jag är väldigt trött på att tjata om detta men nu gäller det verkligen att vara med från start och inte glida runt i två perioder för att sedan inse att matchen har börjat. Klarar HV det borde inte tre poäng vara särskilt långt borta.

Något positivt från förra matchen, förutom de tre poängen som till slut inkasserades, var ju att andrakedjan kom i gång ordentligt. Det är välbehövligt då det tidigare matcher i stort sett bara varit förstakedjan som producerat. Nu låg andrakedjan bakom fyra av sex mål och Kris Beech, stjärnan i kedjan, gjorde hattrick. Det vore inte dumt om de fortsatte på samma sätt.

Nu kör vi, dags att avsluta hemmaveckan med en seger!

Mobilblogg

MMS

Testar att mobilblogga. Den funktionen blir ju väldigt smidig när vi åker till Finland nästa vecka. Som ni ser gjorde Jönköpings-Posten en intervju med mig förra veckan. I onsdags publicerades den. Här får ni en liten titt! Som vanligt ville även Lance vara med på bild.


HV71 - Södertälje

Äntligen seger igen! Jag hade nästan glömt bort hur fantastiskt det känns.

I går när jag klev in i Kinnarps Arena så trodde jag faktiskt att HV för en gångs skull skulle göra första målet. Men icke. Jag vet inte längre om jag ska skratta eller gråta. Har det någonsin hänt att ett lag släppt in första målet i matchen i FEMTON matcher? Skulle inte tro det. Men för att se det positivt - det är ju kul att HV är bäst på något.

Efter många om och men vann till slut HV med 6-3. Jag var grinig och sur efter den andra perioden och skällde ut allt och alla på grund av HV:s spel men i den tredje perioden njöt jag för fullt. HV visade en spelglädje som de knappt gjort på hela säsongen och gjorde äntligen MÅL på sina chanser. Det kändes underbart, och de tre poängen var väldigt välbehövliga. Nu klättrade HV två placeringar och jag har nog aldrig varit så glad över en sjätteplats.

Det enda som gör min morgon en aning sämre är när jag tänker på alla individuella misstag som höll på att kosta HV tre poäng - igen. Om HV lyckas få bort misstagen, eller åtminstone minimera dem, så skulle livet genast bli enklare och HV skulle definivit klättra ett par placeringar till.

Som avslut vill jag säga grattis till Sveriges bästa målvakt, Stefan Liv, som fick avbryta matchen efter första perioden för att åka till BB. I går kväll blev han pappa till en son vid namn Harry.

HV-hjärtat gör ont

"Hemmaveckan" startade inte alls bra. HV fick visserligen en poäng mot Djurgården, men det spelet som visades upp var allt annat än godkänt. Å andra sidan har vi kommit till det läget då varje poäng är viktig och med tanke på att det blivit allt för många nollpoängare den här säsongen så kanske man bör vara glad över en poäng.

Men hur som helst, HV gjorde en dålig match. Och inte heller den här gången lyckades de göra första målet i matchen, trots två powerplay i inledningen. Det jag tycker är det värsta är dock att HV sammanlagt endast sköt 22 skott jämfört med Djurgårdens 32. Att ett bortalag får komma hit och skjuta 32 skott tycker jag är för jävligt. Det hade aldrig hänt för ett år sedan.

Jag lider just nu. HV har spelat 14 matcher, varav minst 10 av dem varit rent av usla. Jag trodde att vändningen kom för någon vecka sedan men nu är vi tillbaka på ruta ett och HV ligger med nöd och näppe på en åttondeplats. Det svider i mitt HV-hjärta.

Trots det så fortsätter jag att vänta på vändningen. På torsdag är det vinst som gäller!


Hemmavecka på tur

Som jag skrev i går är den här veckan viktig för HV:s del, då de har tre raka hemmamatcher. Matcherna är dessutom mot lag som HV har en rimlig chans att antingen gå om i tabellen efter veckans slut, eller mot lag som har chansen att gå om HV. Först ut är match mot Djurgården i kväll.

Sist lagen möttes i Kinnarps Arena, bara för två veckor sedan, så vann HV med 3-2. Det var en rättvis seger men den satt långt inne. HV låg under två gånger i matchen, vilket vi i och för sig blivit vana vid, och inte förrän i tredje perioden gjorde Teemu Laine segermålet.

Det börjar bli rätt tröttsamt att säga det, men i kväll SKA bara HV göra första målet i matchen. Det har gått tretton omgångar och jag är jävligt trött på att motståndarna tar ledningen gång på gång. Det vore verkligen skönt att få in första målet och sen hålla ledningen matchen ut i stället för vara tvugna att jaga hela tiden.

Nu satsar vi på tre raka hemmavinster! Kämpa HV!

Vi står inför en viktig vecka

Nu har inför HV71 - Djurgården dykt upp på HV:s hemsida. Som vanligt finns där en del snack om den senaste matchen, i det här fallet Frölunda - HV, med Kenta Johansson. Kenta tycker att HV gjorde en godkänd match i lördags.

Det tycker inte jag.


Kenta tycker att det enbart var boxplay och powerplay som var anledningen till att HV förlorade matchen. Att släppa in fyra mål i boxplay i en och samma match är jävligt onödigt och det är uselt att bara göra ett enda powerplay-mål på tre matcher, det håller jag med om. Men det är inte där som HV förlorar matcherna.

Anledningen till att HV förlorar mer än de vinner är att de är för bekväma. Ingen gör skitjobbet, ingen visar att de vill vinna mer än motståndarna. Då spelar det ingen roll hur bra box- och powerplay man har. Man förlorar ändå.

HV gjorde en dålig match i lördags, bortsett från tredje perioden när det redan var för sent. Och så länge Kenta yrar om att det är spel i numerärt över- och underläge som gör att HV förlorar, då kommer den omtalade vändningen inte att komma. I stället är det bara att inse att det är något annat som inte fungerar, och har inte gjort det fullt ut på 13 omgångar.

Jag tror på HV och jag vet att de är bättre än så här. Men omgångarna går fort förbi och snart har vi helt plötsligt spelat halva serien. Tabellen börjar sätta sig, och den kommande veckan med tre hemmamatcher blir väldigt viktig för hur HV:s säsong kommer fortsätta se ut.


En dag i Göteborg

I dag har jag och 150 andra HV-supportrar varit i Göteborg, närmare bestämt i Scandinavium. HV förlorade med 5-3 mot Frölunda och jag är jävligt besviken. HV var, som vi tyvärr blivit vana vid den här säsongen, inte alls beredda från start och det dröjde ända till tredje perioden och underläge med 5-1 innan de ens började skjuta på Johan Holmqvist. Sista perioden vann HV med 22-1 i skott. Tidigare hade de endast skjutit 10 skott på två perioder.

Frölunda - HV i Scandinavium den 18 oktober 2008.


Annars var allt som det brukar i Scandinavium. Sittplatspubliken var lika kaxiga som vanligt och fick hålla på precis hur de ville och domaren var lite väl hemmakär. Men trots det så tycker jag att vistelserna i Scandinavium är bland de bästa på säsongen. Det är alltid mycket HV-folk på plats och man ser bra från vår plats i arenan. Sen skadar det ju inte att resan tar knappt två timmar.

Jag ska tjura över den här förlusten till på tisdag, sen tar vi nya tag med tre hemmamatcher i rad.

Mora, FM Mattsson Arena och Finland

Jag har verkligen ingen koll på allsvenskan och jag insåg först nu att Mora ligger sexa (!) i den allsvenska tabellen. Gud vad roligt! Mora är egentligen inget lag jag känner något speciellt för, varken hat eller kärlek, men med tanke på alla bittra förluster HV har åkt på mot dem så kan jag inte annat än känna en enorm skadeglädje när det går dåligt för dem.

Jag har heller inte några bra minnen från FM Mattsson Arena. I och för sig är personalen alltid väldigt trevliga och ödmjuka där uppe, men det är kallt och högljutt, samt så har HV endast vunnit där en gång (i en kvartsfinal 2006) av alla gånger jag har varit där.

***

På tal om inget så har vi nu bokat en resa till Finland där vi ska se HV möta Espoo Blues i Champions League. Som väntat blev det ingen resa arrangerad av NBS så vi är ett tiotal personer som åker privat. Först var det tal om att åka båt, vilket hade varit det absolut roligaste, men på grund av att vissa inte kunde vara borta så länge så blir det i stället flyg.

Två veckor senare flyger vi till Schweiz för ännu mer CHL-hockey. Underbart!

Om världen vore rättvis...

Om världen hade varit rättvis hade HV fått tre poäng mot Timrå i går. HV sköt 46 skott och i sista perioden dominerade de fullständigt. Men de gjorde bara två mål, varav ett i förlängningen, och fick därmed endast två poäng. Timrås målvakt, den förra HV-spelaren Magnus Åkerlund, är nog väldigt nöjd med sin insats. Jag gillar Åkerlund och han får gärna dominera i alla matcher han spelar - förutom de mot HV.

Nick Angell och Kris Beech gjorde HV:s båda mål i sina hemmadebuter, vilket var väldigt roligt. Jag tycker att Angell var en av matchens bästa spelare. Han erkände efter matchen att han alltid hatat att komma in i Kinnarps Arena och ha publiken emot sig. Jag hoppas att fler känner likadant. Det är exakt så motståndarlagen ska känna när de kommer hit.

En annan som var riktigt bra var Jonas Johansson. Han gjorde förmodligen sin bästa match i HV-tröjan. Synd att vi inte får se honom så där bra oftare.

Mycket mer finns inte att tillägga om matchen, som trots en viss HV-dominans var en ganska tråkig tillställning. I stället ser jag fram emot morgondagen då vi ska åka till Göteborg.

Inför dagens match

Dags för match mot Timrå! Senast lagen möttes, i E.ON Arena, så vann Timrå med 6-5. HV gjorde en obegripligt dålig förstaperiod och det var där de förlorade matchen. Nu, ett antal matcher senare, så har HV fortfarande inte gjort första målet i en match. Jag vet inte om det beror på otur eller att de helt enkelt inte är beredda från start. Det vore i och för sig konstigt om det beror på det sistnämnda med tanke på hur många gånger detta påpekats.

Jag hoppas på en bra stämning på läktaren i kväll. Den här säsongen har läkarinsatsen hittills varit väl godkänd tycker jag, trots HV:s något knackiga inledning av säsongen. Senast mot Rögle var det så där, men innan det så tycker jag att vi många gånger varit bättre på läktaren än vad de på isen varit - och definivit bättre än vad vi var förra säsongen. Vi har fått mycket välförtjänt beröm av spelare och ledare, vilket känns roligt. Men det kan bli ännu bättre.

Nu tar vi revansch mot Timrå!

Ja, jag är glömsk

Jag glömde bort reprisen! Inte alls oväntat. Alla som känner mig vet att jag är mer eller mindre hopplös när det gäller att komma ihåg tider. Jag vet alltså fortfarande inte hur gårdagens match mellan HV och Färjestad var, men av vad jag hört så var den inte allt för katastrofal från HV:s sida. Det verkar som att de trots förlust gjorde en okej match.

Jag har dessutom hört positiva ord om nyförvärven. Det är svårt att bedöma efter endast en match, men de verkar ha gjort ett gott intryck. Beech spelade, om man ska tro rapporterna, i HV:s för dagen bästa kedja och Angell gjorde en assist.

I morgon möter HV laget de slog ut i semifinal i våras - Timrå. Det är andra gången för den här säsongen och det betyder att HV redan har mött alla lag i serien. Tiden går så oerhört fort. Snart är det slutspel igen!


"Du missade i alla fall ingenting..."

Åh, jag upptäckte precis att dagens match går i repris på Canal+ i morgon kväll - en kanal som jag faktiskt har. Till er som undrar varför jag inte har säsongskort så att jag kan se alla matcher på Canal+, så är det av den enkla anledningen att det är totalt onödigt eftersom jag är på plats på de flesta borta- och hemmamatcherna.

En av mina fina vänner som i dag åkte till Karlstad utan mig skickade precis följande sms: "Du missade i alla fall ingenting". I och med det antar jag att HV inte gjorde någon kanonmatch. Men vi får se vad jag tycker i morgon!

Jag tar på mig förlusten

HV förlorade med 4-2 i Karlstad. Som vanligt när jag inte är på plats så får jag handskas med en grov ångest. Jag är nämligen extremt vidskeplig när det gäller hockey. Jag intalar mig själv att det betyder otur att se matchen på TV, jag tycker synd om HV för att jag inte är på plats (jag vet, jag är dum i huvudet) och så vidare.

På tal om TV-tittande så måste jag säga att det inte blev mycket tittande. Som vanligt fungerade Canal+ Webb-TV kasst och jag såg mer eller mindre ingenting av matchen. Jag hörde allt men bilden hackade, vilket betyder att det hade varit bättre att lyssna på radion än att betala 100 spänn för stillbilder. Jag borde ha lärt mig att Webb-TV är värdelöst vid detta laget, men icke.

För övrigt minns jag inte ens senast jag inte såg en HV-match. Förra säsongen var jag på plats ungefär 90% av matcherna och resten såg jag på TV. Radion var nog flera år sen jag lyssnade på. Men i dag såg jag alltså ingenting vettigt. Någon som har en matchrapport att delge mig?

Bortamatch: Karlstad

I dag spelar HV bortamatch i Karlstad. Jag hade planer på att åka dit, men jag har självklart blivit sjuk den mest olämpliga dagen av dem alla. Därför lockar inte tre timmar (enkel) i en bil just nu.

Dagens match blir nog hur som helst intressant. HV:s två nyförvärv finns med i laget. Det sägs att Angell bildar ett backpar med Grillfors och att Beech är andracenter. En som dock inte spelar är Martin Thörnberg. Men han är varken skadad eller sjuk. Anledningen är MODO:s läkare. Han gav Thörnberg diagnosen "hjärnskakning" i torsdags, vilket betyder att Thörnberg enligt reglerna måste vila i ett speciellt antal dagar - trots att han inte ens har hjärnskakning.

Andreas Andersson har i de två senaste matcherna vaktat målet och han har gjort det bra, men jag tror att det är Stefan Livs tur att återta sin plats nu.

Två spelare rikare

I dag anlände Nicholas Angell och Kris Beech till Jönköping. De har redan hunnit ha sin första isträning med resten av laget (även fast Angell i och för sig var med även i Nordic Trophy) och i morgon gör de debut mot Färjestad. HV har uppmärksammat deras ankomst väl och har både ett bildspel med bilder från deras första träning samt intervjuer med dem i HVTV.

Jag blev inte överlycklig när jag hörde att HV värvat Angell för ett par månader sen. Jag har nämligen aldrig sett honom som en toppback, även fast han har gjort ett par bra säsonger i Brynäs. Men det finns inte många skickliga, offensiva backar att få tag på och nu så här i efterhand tycker jag att HV gjort en bra värvning. Angell blir ingen Åkerman, men jag tror att han, som den högerskytt han är, ändå blir ett välkommet tillskott i HV:s redan nu suveräna powerplay.

Beech har jag en desto mer positiv inställning till. Med tanke på att min magkänsla i stort sett alltid har fel så borde vi i och för sig se detta som ett varningstecken, men ändå. Jag tror att Beech till en början kommer att vara rätt anonym, ungefär som Hrdina var den första tiden i HV. Men ju längre tiden går, ju bättre kommer han att bli. Jag tror att HV har hittat en stjärna.

Tillbakablick

Det blev vinst efter förlängning i lördags för HV71, vilket får ses som ett rättvist resultat sett till matchen. HV gjorde en okej insats, men spelade inte lika bra som i de tidigare matcherna under veckan. Det syntes att de var en aning slitna efter tre matcher på fyra dagar.

Rögle imponerade sett till förutsättningarna. Jag tror dock inte på dem i längden. Nykomlingar brukar ofta överprestera i inledningen av säsongen - sen tar det stopp. Efter 55 omgångar så finns de där nere bland bottengängen ändå. Det ska till ett mirakel för att Rögle ska nå slutspel.

Summa summarum, förra veckan var en riktigt bra HV-vecka. Tre vinster (med CHL inräknat), plus en vinst efter övertid. Det känns som att HV är på gång! Numera ligger de på femteplats i tabellen, vilket känns väldigt bra med tanke på att det bara var en vecka sedan de tillhörde ett av bottenlagen och inte ens låg på slutspelsplats.

Historisk match väntar

Om en timme är det nedsläpp i Kinnarps Arena där HV och Rögle möts. Dagens match är historisk för min del, då jag aldrig tidigare har sett Rögle live. Det ska bli kul att se ett nytt lag, men det ska bli ännu roligare att åka på bortamatch i Ängelholm om en månad.

HV har de senaste matcherna spelat bra och det känns som att de äntligen har hittat rätt. En ny förstakedja med Voutilainen, Davidsson och Laine har bildats och den har faktiskt gjort succé. Laine har hittils varit grymt nyttig för HV och nu har även målskyttet kommit igång.

Jag vågar inte vara allt för optimistisk (då brukar det gå åt helvete) men just nu känns det bra att vara HV-supporter igen. Jag skulle bli mycket besviken om Rögle skulle ta poäng i Kinnarps Arena i kväll. Inget ont om Rögle, men laget hör hemma i allsvenskan.

We are the champions of Sweden

Måste lägga upp bilderna på det snygga tifo som NBS Tifo ordnat till matchen mot Bern i torsdags. Fotona kommer från deras hemsida och det är Lovisa Granath som har tagit dem. Hennes blogg hittar ni här. Blogg.se strejkar som vanligt så jag lyckades inte lägga upp bilden på Europa-flaggan och banderollen där det stod "Now it's time to conquer Europe".

Tifot mot SC Bern - We are the Champions of Sweden.
"WE ARE THE CHAMPIONS OF SWEDEN"

Att inte unna ett annat lag framgång

I torsdags spelade som bekant HV71 sin första match i Champions League. Jag tycker att kvällen blev en succé. Allt från tifot innan matchen, stämningen på läktaren och HV:s spel på isen, var lysande. Att HV dessutom inkasserade en hel del pengar i och med vinsten är en stor bonus, men pengar är för min del inte viktigt när det gäller hockey. Äran är alltid störst.

HV och Linköping representerar Sverige i denna turnering. Trots det så tvivlar jag starkt på att supportrar till övriga elitserielag runt om i detta lilla land, önskar att det ska gå bra för dem.

Jag kan tala för mig själv och erkänna att om HV inte skulle vinna CHL, så skulle LHC vara det sista laget på jorden jag vill se vinna. Möjligtvis att jag hade unnat ett lag som Skellefteå eller Luleå en seger, men LHC, Färjestad eller någon av de andra storklubbarna, hade jag bett till högre makter om att de skulle bli förnedrade i varje match. Jag unnar inte en konkurrent till HV framgång.

Visst håller ni med mig om detta?

Händelserik fredag

Kris Beech är nu klar för HV och anländer på måndag tillsammans med Nicholas Angell. Plötsligt ser HV:s trupp mycket vassare ut. Men vad som är oroande är snacket om att Jan Hrdina kanske har spelat sin sista match för HV. Jag älskar Hrdina och har gjort det sedan jag såg honom spela för första gången. Det vore sorgligt om han skulle lämna nu.

Några timmar innan värvningen av Beech blev officiell så meddelades det att Mattias Tedenby ska lånas ut till Oskarshamn. Jag tycker att det är helt rätt. HV kan tydligen inte ge honom den speltiden han behöver i dagsläget, d.v.s. spel i powerplay och så vidare, och då är det bättre att han får komma till en allsvensk klubb där han får förtroende. Jag blir inte förvånad om han gör succé i allsvenskan om han får chansen. Vi håller tummarna!


Plötsligt känns livet lättare...

För ungefär en vecka sen låg HV på tioende plats i tabellen och allt kändes ganska hopplöst. Nu ser läget helt plötsligt mycket ljusare ut. En vinst mot Djurgården och en mot MODO senare, plus en Champions League-vinst, så ligger HV femma. De tre senaste matcherna har varit riktigt bra och stabila och för första gången den här säsongen har HV vunnit flera matcher i rad.

Gårdagens match mot MODO var en stabil laginsats. Imponerande att vinna med 5-1 i Swedbank Arena. Starten på matchen såg dock ut som i de tidigare den här säsongen - HV var inte beredda och MODO gjorde första målet efter 41 sekunder. Just då ville jag lägga mig ner och dö, men HV tog över efter det ögonblicket och jag behövde inte ens bli nervös.

Swedbank Arena verkar vara något av en lyckoarena för HV. Om jag minns rätt vann de alla matcher där uppe ifjol och även säsongen innan det också.

Ledin och Jämtin

Det är få spelare som är så populära i Jönköping som Ledin och Jämtin, som båda lämnade HV inför den här säsongen för att försöka slå sig in i NHL. Jämtin blev ganska fort nerskickad till New York Rangers farmarlag och i går blev även Ledin nerskickad till AHL.

Det verkar trots allt som att Ledin gjort ett gott intryck i Nordamerika och jag tror att han har en stor chans att ta en ordinarie plats i hans lag Colorado Avalanche. Jämtin får det nog svårare att ta en plats i Rangers. Men han är beredd på att spela i AHL under en längre tid och har inga planer på att ge upp och komma "hem" till HV, om man ska tro ett uttalande av hans agent i Expressen. Tråkigt för oss, eftersom Jämtin är en spelartyp som HV saknar en aning i dagsläget.

Ledin har för övrigt ett envägskontrakt. Jag fattar inte riktigt hur det där fungerar. Jag trodde att man är garanterad spel i NHL om man har ett envägskontrakt. Vad är det som gäller?


Första CHL-vinsten

Åh, vilken underbar kväll det blev! HV gjorde en riktigt bra match mot SC Bern och vann enkelt med 6-2. Det var näst intill fullsatt i arenan och HV var verkligen värda de stående ovationerna efter matchen. De satte Bern på plats direkt och för första gången den här säsongen så tog de också ledningen. Det är såhär HV ska spela varenda match. Jag fattar inte varför de inte gjort det tidigare.

Jag hoppas att HV tar med sig detta till Ö-vik i morgon när de spelar match mot MODO. Självförtroendet växte nog en aning. Nu ska vi börja klättra i tabellen!

Nu tar vi över Europa!

I kväll spelas det Champions League-hockey i Kinnarps Arena. HV71 möter SC Bern. Jag ser verkligen fram emot det här. Omväxling förnöjer, även om en CHL-match inte känns i närheten av så viktig som en elitseriematch gör.

HV sa redan innan säsongen började att de skulle satsa på CHL. Nu i efterhand så funderar jag över om de verkligen menade det. Truppen HV har just nu är sämre än den de spelade med förra säsongen. Det tycker i alla fall inte jag är ett tecken på satsning. Men jag hoppas att HV har rätt inställning och går in i detta för att vinna varje match, oavsett vilka motståndarna är.

***

Enligt bloggen på HV:s hemsida kommer kvällen att bjuda på en del saker som vi inte är vana vid: Arenan har ersatts av snygg Champions Hockey Leauge-reklam i stället för den vanliga, tråkiga, det kommer vara full belysning i arenan när lagen gör entré och spelarpresentationerna ser lite annorlunda ut. Och så är det förstås två huvuddomare som dömer matchen.

***

Jag har hört att över 300 supportrar till Bern kommer att vara på plats. SC Bern har tydligen bjudit alla supportrar på resan. Jag funderar lite över var de kommer stå någonstans. På bortastå (även kallat "grishålet" av vissa andra supportar) får de ju knappast plats.

Häng med till Finland!

I går, tre veckor innan avfärd, kom North Bank Supporters ut med reseinformation till Finland när HV spelar en Champions League-match mot Espoo Blues. Jag tycker att det är dåligt av dem att inte komma med ett förslag tidigare. Tre veckor innan det är dags att åka är kort tid. Dessutom är sista anmälningsdag redan på fredag så folk har endast tre dagar på sig att anmäla sig.

Med tanke på att det stod klart redan innan sommaren började att HV skulle möta Espoo så borde detta ha kommit ut för flera månader sen. Nu kommer det förmodligen inte bli någon resa, eftersom det måste vara minst 40 stycken anmälda för att den ska kunna genomföras. Hur som helst så ska jag till Finland och blir det ingen resa med NBS så ordnas det privat.

Se till att anmäla er! Här är NBS reseplan:

Avresa 28/10 - 29/10:
Buss från Jönköping till Stockholm, 11:30
Färja från Stockholm till Helsingfors, 17:00
Ankomst Helsingfors, 9:55 (lokal tid)
Matchstart, 19:30 (lokal tid)

Hemresa 30/10 - 31/10:
Färja från Helsingfors, 17:00 (lokal tid)
Ankomst Stockholm, 9:30
Hemma i Jönköping, ca. 14:00

Pris 1400:-/person. Minsta antalet är 40 personer.
I priset ingår buss Stockholm T/R, färja T/R, del i 4-bäddshytt, dubbelrum i Helsingfors.
Ingår ej i priset (kan ändras framöver): Matchbiljett, transport till och från arenan i Espoo.

Anmälan är bindande. På grund av grupprabatten ska anmälan ske senast fredag den 10/10 kl. 15:00.


Ännu mer rykten...

Jag har varit helt borta de senaste dagarna och såg inte detta förrän i går kväll. NHL-meriterade Kris Beech, som just nu är nerskickad till Pittsburgh's farmarlag, är enligt Aftonbladet på gång till HV71. Utan att veta något om Beech, mer än att han gjort nästan 200 NHL-matcher, så antar jag att det är en rätt stor skillnad på honom och Håkan Bogg, som den andra kvällstidningen påstod att HV var ute efter.

Jag är mycket tveksam till om HV ens var/är intresserad av Bogg, och nu när ryktet om Beech kommit fram så är det väl mer eller mindre uppenbart att Expressen hade fel. Man försöker inte få hit en medelmåtta som Bogg den ena dagen, för att nästa vända sig till NHL/AHL och försöka värva en spelare därifrån. Beech känns dessutom mer som en spelare HV behöver.

Det är för övrigt lite skrattretande att Beech heter Kris i förnamn. Jag ser framför mig vilka "roliga" rubriker som kvällstidningarna kommer skapa om han floppar.

Ny vecka, nya tag

Jönköping fick äntligen se HV vinna på hemmaplan i lördags när de besegrade Djurgården med 3-2. Jag har inte haft ork att uppdatera efter det, men här kommer lite kort om matchen.

Jag tycker att HV gjorde en bra match om man ser till helheten. Jämför man med de andra matcherna de spelat den här säsongen, bortsett från premiären förstås, så var detta till och med den bästa hittills. Alla spelare tog sitt ansvar, gjorde det de skulle och krånglade inte till det allt för mycket. Svårare än så är det inte att plocka poäng.

Dessvärre hamnade HV i underläge både en och två gånger även den här gången. Men skillnaden nu var att HV var med i matchen redan från början och dominerade de första tio minuterna, så det kändes inte lika hopplöst som tidigare matcher.

Nu ska det bli spännande att se om HV lyckas göra två bra matcher i rad eller om de faller tillbaka igen i nästa match. På onsdag är det dags för en Champions League-match mot Bern i Kinnarps Arena och på lördag kommer Rögle på besök. Jag ser fram emot en härlig vecka!

Hemmaseger på gång

Äntligen dags för match igen! HV möter Djurgården på hemmaplan. Förra säsongen var Djurgården ett av få lag som vann i Kinnarps Arena. HV förlorade endast fyra matcher på hemmais på hela säsongen. Inför dagens match har de dock tre raka hemmaförluster.

Jag har inte sån stor koll på årets Djurgården, men jag antar att de precis som HV har blandat och gett i inledningen av säsongen. Djurgården ligger endast två poäng före HV i tabellen.

***

Jukka Voutilainen och David Fredriksson är eventuellt tillbaka i dag. Fredriksson gör väl ingen jättestor skillnad men Voutilainen behövs verkligen. Tedenby är sjuk och spelar troligtvis inte. Med tanke på att han fått så lite speltid hittills så kommer han inte att vara saknad.

Om Voutilainen inte skulle kunna spela i dag heller antar jag att Grillfors får agera center ännu en gång, eftersom HV fortfarande inte har hämtat hem Ullström från Borås.

Nu är det dags för en hemmaseger!

Champions Hockey League

Tack vare seriesegern samt SM-guldet förra säsongen så ska HV få äran att spela Champions Hockey League den här säsongen. Första matchen är på hemmaplan nästa vecka då HV möter SC Bern från Schweiz. Tre veckor senare spelar de en match i Finland mot Espoo Blues.

Planerna på en Finlandsresa har varit igång ända sedan HV blev klara för CHL och nu börjar det närma sig. HV:s supporterklubb North Banks anordnar inte någon resa utan satsar i stället på att genomföra en resa till Schweiz i mitten av november. Men ett tiotal personer kommer trots det att vara på plats i Finland.

Jag kommer att åka till båda länderna, vilket kommer bli en underbar omväxling jämfört med att besöka de gamla vanliga arenorna runt om i Sverige. Jag tycker att CHL är ett roligt påhitt och jag hoppas att HV tar det på allvar precis som de säger.

Senaste ryktet:

Jag såg precis den här artikeln, och jag hoppas verkligen att Expressen skämtar. Jag vill inte ha Håkan Bogg i HV71. Inget ont om honom, han är säkert en helt okej elitseriespelare. Men HV behöver inte en till Hagos eller en till Falk. Det vill säga en defensiv center som ska användas i en tredje- eller fjärdekedja. En center/ytterforward som tillför spets till laget är vad som behövs.

Jag anser att det är bättre att inte värva över huvud taget än att värva medelmåttor i det här läget. HV har dessutom en lovande center i form av David Ullström som är utlånad till Borås. Jag fattar inte varför de inte bara plockar hem honom. Då är problemet löst tills vidare och vi slipper oroa oss över om Hagos är borta ett par veckor till.

Guldboken är här

Äntligen finns HV71:s guldbok att köpa. Jag har höga förväntningar på den och kommer antagligen att gråta mig igenom varenda sida. Den förra boken, efter guldet 2004, var fantastisk.

HV ringde runt till slumpmässigt utvalda medlemmar i våras med ett erbjudande om en speciell handinbunden guldbok som skulle kosta 4295 kronor (!). Den skulle bland annat innehålla autografer från guldlaget och fanns bara i 199 exemplar. Viss skillnad i pris jämfört med 269 kronor som den "vanliga" boken kostar.

Bok om HV71:s guldsäsong 2007/2008.


På tal om souvenirer så påminns jag om hur jäkla dåliga HV är när det gäller den saken varenda gång jag är inne på HV:s webshop eller i Kinnarps Arena. Utbudet är oerhört dåligt. Jag själv har visserligen inte så stort behov av souvenirer, men ändå. Jag är avundsjuk på vissa lag som har hur mycket roligt som helst. När jag är i en ny arena går jag alltid in i souvenirshopen och tar en titt. Bäst är helt klart MODO, Brynäs och Djurgården.

Den tråkiga listan

I dag är HV "lediga". Jag antar att de tränar som vanligt, men de är hur som helst inte ett av lagen som spelar match i kväll. Det känns som att detta lilla uppehåll kommer lägligt. Nu får HV chans till en nystart på lördag mot Djurgården och  förhoppningsvis är någon eller några av de skadade spelarna tillbaka då. De viktigaste, Hrdina och Voutilainen, är närmast spel om jag förstått rätt.

Skadelistan ger vilken HV-supporter som helst huvudvärk:
Jukka Voutilainen - mage
Jan Hrdina - rygg
Kim Staal - axel
Yared Hagos - axel
David Fredriksson - ben
Johan Halvardsson - knä

I väntan på förändring

HV71 ligger just nu åtta i tabellen, med endast två vinster på sju spelade matcher. Vinst i morgon för Rögle och Södertälje innebär att HV halkar ner på en tiondeplats eftersom de redan har spelat torsdagens omgång. Inledningen av den här säsongen kan väl ingen HV-supporter påstå att man är nöjd med.

I måndags förlorade HV mot Linköping. En förlust mot ett så bra lag som dem, som startat säsongen mycket bra, är inget man vanligtvis skulle älta speciellt mycket. Särskilt inte eftersom HV ställde upp med ett långt ifrån ordinarie lag. Men nu går det inte att skylla på att Linköping är formstarka och att HV drabbats av skador på nyckelspelare - HV:s problem började långt innan den matchen.

Jag har inte svaret på vad som inte står rätt till i HV. Kanske har de svårt att hitta motivationen, kanske har de en för svag centeruppsättning, kanske saknar de Ledin och Jämtin, eller så är det helt enkelt skadorna som är orsaken. Jag hoppas att folket som kan påverka situationen har svaret och att de rättar till detta innan det är för sent.

Jag tycker dock att det är för tidigt för att kalla detta "kris". Tisdagens match mot Linköping var trots allt ett, om än ett mikroskopiskt sådant, steg i rätt riktning. HV gjorde en godkänd match sett till förutsättningarna, vilket jag inte kan säga om de tidigare matcherna de spelat.

Men om HV ska gå sådana myrsteg framåt så kommer det att bli en lång och kall vinter. Därför måste detta fixas till nu och inte när det har spelats 25 omgångar.


RSS 2.0